Ето го Дерек - първото бебе в Европа, износено от две майки

Еднополовата двойка Естефания и Азахара плаща за процедурата €5000

Новини
16:10 - 28 Ноември 2023
38728
Ето го Дерек - първото бебе в Европа, износено от две майки

Хомосексуална двойка от Испания се превърна в първата в Европа - и едва втората в света - която има бебе, износено и от двамата си родители.

Така на бял свят наскоро се появи малкият Дерек Елой.

Естефания (30 г.) и Азахара (27 г.) решават да прибегнат до услугите на клиника в Палма де Майорка за безплодие през март, настоящата година. Така стартират процеса на оплождане, като капсула с яйцеклетки и сперма е поставена във влагалището на Естефания.

Там тя престоява пет дни, за да може спермата да оплоди яйцеклетките по естествен път. След като „устройството“ е отстранено, получените ембриони са изследвани и избрани, преди да бъдат прехвърлени в матката на Азахара за по-нататъшно развитие.

Азахара износва бебето до девети месец и крайният резултат е здраво момче, която се появява на 30 октомври.

Цялата процедура, за която двойката плаща €5000, става възможна благодарение на иновативното лечение за безплодие, наречено INVOcell. Лекар от екипа, който прави възможно раждането на Дерек, обяснява: „Новото в този процес е, че и двамата родители могат да носят ембриона и да го споделят толкова дълго, колкото е необходимо.“

Естефания и Азахара са изключително щастливи и развълнувани: „Гледаме нашето малко бебе - чувството, че това е нещо, което е било и в двете ни, че сме го създали заедно, е неописуемо“, казват те пред медиите.

До момента технологията INVOcell е използвана само веднъж - през 2018 г. от тексаската двойка Блис и Ашли Коултър, чрез която износват сина си Стетсън, предава Indy100.