Ето го некадърника, затапил Суецкия канал

Куриози
21:11 - 21 Юли 2021
10437
Ето го некадърника, затапил Суецкия канал

Пишман капитанът Кришнан Кантшавел е бил на руля в деня, когато контейнеровозът Ever Given запуши важната транспортна артерия - Суецския канал. За него се знае единствено, че се е обучавал във Великобритания за водач на морски съд и ръководи екипж от 25 души на борда на Ever Given.

Корабът, който е собственост на японска компания, но се управлява от Тайван и плава под панамски флаг, се заклещи по диагонал в тясната, но решаваща за световната търговска артерия при пясъчна буря на 23 март. ж от 25 души на борда на Ever Given.

В продължение на 6 дни египетските власти и международни специалисти по спасяване положиха огромни усилия, за да го преместят. Блокадата струваше на световната търговия по около 9,6 млрд. долара на ден. Суецкият канал е жизнено важен за Египет, който губи между 12 и 15 млн. долара ежедневно, когато водният път е затворен, според властите, управляващи търговския път.

Контейнеровозът Ever Given беше преместен безпрепятствено и закотвен в Горчивото езеро, след като е освободен на 29 март, а в началото на април беше разчистена опашката от общо 420 кораба на северния и южния вход на канала.

Суецкият канал е спечелил малко над 5,7 млрд. долара през 2019/20 фискална година, показват официалните данни.

Превод от в. "Сън"