Ето го новия Наим Сюлейманоглу

Култура
13:06 - 31 Май 2019
9498
Ето го новия Наим Сюлейманоглу

Хаят Ван Ек е новият Наим Сюлейманоглу, само че не в щангите, а на екрана. 20-годишният актьор ще се превъплъти в ролята на покойния легендарен щангист в игрален филм, подготвян от турски екип, съобщи БТА. Хаят Ван Ек Роден е роден в Амстердам, баща му е холандец, майка му е туркиня, а от шестгодишен живее в Турция.

Младежът се подготвя за ролята на Наим като тренира щанги под ръководството на брата на Наим - Мухаррем Сюлейманоглу. Във филма той ще играе със синьото трико на Наим, с което го помнят милиони почитатели и зрители по света.

От продуцентската компания Студия за дигитални изкуства, която ще реализира филма със заглавие "Джобният Херкулес: Наим Сюлейманоглу" съобщиха, че в близките дни предстои да бъде представен първият тийзър.

Продуцент е Мустафа Услу, чийто последен филм за една от звездите на турската музика Мюслюм Гюрсес бе гледан от рекорден брой зрители. Режисьор на филма е Йозер Фейзиоглу, а консултант е братът на Наим Мухаррем Сюлейманоглу, също щангист и треньор, пръв помощник на брат си приживе.

В продукцията са ангажирани известни турски актьори. Ролята на бащата на Наим е поверена на актьора Йеткин Дикинджилер, известен изпълнител и в турските сериали. В ролята на майката на Наим ще се превъплъти Селен Йозтюрк. Ролята на първия треньор на Наим, роденият в България щангист Енвер Тюркилери, който се изселва в Турция през 1989 г., ще бъде поверена на Гюркан Уйгун.

Исмаил Хаджъоглу, Угур Гюнеш, Ренан Билек и други известни турски изпълнители са включени в изпълнителския състав. Те ще пресъздават личности, свързани с живота и кариерата на Наим на подиума, в дейността му в турските и международните спортни институции. Филмът ще бъде сниман в България, Турция и Азербайджан.

"Нашият филм ще има послание на почит към паметта и заслугите на Наим Сюлейманоглу, чиито житейски и спортни успехи започват в България, когато е на 15 години и който достига такива върхове в тежката атлетика, които не са покорявани от никого досега нито в Турция, нито в света", посочиха от продуцентската компания.

Бягството от България, спортната кариера в Турция, срещи и събития, личности, белязали живота на Наим Сюлейманоглу ще бъдат пресъздадени на екрана, посочват от продукцията.

В спортната му кариера са регистрирани 47 световни рекорда, три олимпийски титли, шест европейски и седем световни титли.

Наим ще остане записан в спортните анали като единствения досега спортист, успял да вдигне тежест, надхвърляща три пъти собственото му тегло.