Ето го премиера на Афганистан - Мула Абдул Гани Барадар

Куриози
19:47 - 03 Септември 2021
3216
Ето го премиера на Афганистан - Мула Абдул Гани Барадар

Съоснователят на талибанското движение Мула Абдул Гани Барадар ще ръководи новото правителство на Афганистан, което се очаква да бъде обявено скоро.

Това твърдят източници, цитирани от Ройтерс, докато бойци на талибаните продължават операции в долината Панджшир, известна като бастион на съпротивата. Обобщение на Силвия Петрова:

"Всички висши лидери пристигнаха в Кабул, където подготовката е в последния си етап преди обявяването на новото правителство". Това е заявил анонимен представител на талибаните пред Ройтерс. Въпреки че те изразиха желание да съставят консенсусно правителство, друг източник, близък до ислямисткото движение заяви, че временното правителство, което се подготвя, ще бъде съставено само от членове на талибаните, като ще има 25 министри с консултативен съвет, или "шура", от 12 мюсюлмански експерти.

САЩ и Европейският съюз изразяват съмнения относно уверенията на талибаните, че ще защитават човешките права и ще се въздържат от репресии срещу свои врагове. Западните сили и не само те твърдят, че официално признаване на талибанско правителство и последваща икономическа помощ ще зависят от опазването на човешките права, върховенството на закона и медиите, но не само на думи.

Върховният представител по външни работи и политика на сигурност Жозеп Борел заяви, че Европейският съюз цели да координира контактите си с талибаните посредством съвместно европейско присъствие в Кабул, за да се следят евакуациите и да се гарантира, че новото афганистанско правителство ще изпълни ангажиментите си по сигурността и човешките права.

"За да подкрепим населението на Афганистан ще трябва да установим взаимоотношения с новото правителство там, което не означава признаване. Това е оперативно ангажиране. То има потенциал за укрепване в зависимост от поведението на правителството."

Това ще стане обаче само ако изискванията за безопасност за изпълнени:

"Афганистан да не служи за база за износ на тероризъм за други страни. Второ - уважаването на човешките права, особено правата на жените, върховенството на закона и медийната свобода."

Европейският съюз също така ще координира действия с партньори в региона в области като миграция и организирана престъпност.

Междувременно талибаните продължават да срещат съпротива в долината Панджшир, от където идват информации за ожесточени боеве и жертви.

Летището в Кабул остава затворено и много хора се опитват да напуснат по суша.

ООН е подновила полетите с хуманитарна помощ до някои части на Афганистан и предупреди, че 18 милиона души са изправени пред хуманитарна катастрофа, а още 18 милиона могат бързо да ги последват. ОАЕ изпратиха самолет с медицинска и хранителна помощ.

Очаква се външния министър на Италия да посети Узбекистен, Таджикистан, Катар и Пакистан, за да помогне на афганистански бежанци.

Турция съобщи, че оценява предложения на талибаните за роля в управлението на летището в Кабул. Франс прес пише за признаци на нормализиране на обстановката в Кабул, където днес е имало публика на мач по крикет, на който са били развети знамената на Афганистан и талибаните в знак на национално обединение.