Ето къде се намира "гробището за котви"

Гледката е част от един от най-известните плажове в Португалия

Новини
10:03 - 07 Септември 2024
1122
Ето къде се намира "гробището за котви"

„Гробището на котвите“ се намира на Прая ду Барил (Praia do Barril). Плажът е един от най-известните в района на Тавира заради белия пясък, дълга и широка ивица, която от организиран плаж с чадъри и шезлонги, освежаващо хладна вода дори и в най-горещите летни дни, води до официален нудистки плаж (Praia do Homem Nu), предава БГНЕС.

Подобно на други плажове в района мястото е много чисто и носи Син флаг и макар да е сред най-посещаваните от местни и туристи, никога не е претъпкан. Много популярен за практикуване е кайтсърфът и ежедневно има както начинаещи, така и професионалисти.

Интересното на това място, освен начинът, по който се стига до плажа – с влакче, са десетките котви – почти 200 на брой, оставени на брега и оградени с морско въже. Експозиция под слънцето, която напомня за рибарите от началото на 20-ти век, които влизали в морето в търсене на риба тон. Когато през 60-те години на миналия век този отрасъл запада, рибарите се преместват на други брегове, но котвите (които се използват за закрепване на рибарските мрежи, а не на лодките) са оставени и внимателно подредени върху дюните. Те се виждат срещу сградите, използвани от рибарската общност от около 80 души, която е живяла тук между април и септември. Днес тези сгради са превърнати в ресторанти и барове.