Ето къде ще се ремонтират украинските танкове

Украйна
21:05 - 02 Юни 2022
8462
Ето къде ще се ремонтират украинските танкове

Заводите на държавната ТЕРЕМ ЕАД под шапката на Министерството на отбраната в Търговище и Провадия поемат мащабния ремонт на цели 80 украински танкове. Новината за бройката дойде лично от премиера Кирил Петков в Братислава, където той говори на форум за глобалната сигурност. 

По информация на Lupa.bg поне 2 години ще отнеме ремонтът на толкова много единици техника, дори цеховете на държавното военнопромишлено предприятие да работят на пълни обороти само за тях. Натовските стандарти, по които се сменят двигатели и различни части от бойната техника, гълтат по не по-малко от 2 милиона лева за един танк.

Нашите Т-72, които бяха ремонтирани в Провадия и Търговище, след чакане повече от десетилетие за подписване на договора, похарчиха по 5 милиона на парче от бюджета на МО по времето на мандата на Красимир Каракачанов. Общо 10 машини минаха през заводите на ТЕРЕМ. 

Това означава, че при пълен обем дейности за ремонта на 80 украински танка ще бъдат похарчени 400 милиона лева, без да се броят парите, необходими за логистиката им до и от България.