Ето как да проверите дали ви удрят в цената на лекарствата

Здраве
20:54 - 16 Март 2020
3261
Ето как да проверите дали ви удрят в цената на лекарствата

Всеки, преди или при закупуването на лекарствени продукти от аптечната мрежа, може да провери каква е пределната цена, на която лекарството е разрешено да се продава. За това информира в сайта си Министерството на здравеопазването пред опасността от спекулативни скокове в цените в условията на извънредно положение заради коронавируса.
 
"Проверката може да се извършва в реално време чрез уеб-портала и мобилното приложение на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти", се отбелязва в съобщението. 
 
"Тази мярка е свързана с предотвратяване продажбата на лекарствени продукти на цени, различни от образуваните по реда на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Това се налага поради зачестилите сигнали за повишаване цените на лекарствата, отпускани без лекарско предписание.
 
Уеб-порталът на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти се намира на интернет адрес: https://portal.ncpr.bg
Мобилното приложение за достъп до цените на лекарствените продукти може да изтеглите от: https://ncpr.bg/images/android_medicine/medicine.apk