Ето как ген. Мутафчийски и проф. Стоян Балтов получават ремдесивир (СНИМКИ)

При нашите пациенти лекарството работи добре, нямаме нежелани реакции, заяви зам.-министърът на здравеопазването

Актуални новини
17:30 - 29 Октомври 2020 (обновена)
6969
Ето как ген. Мутафчийски и проф. Стоян Балтов получават ремдесивир (СНИМКИ)

2593 флакона ремдесивир пристигнаха в Националния център по заразни и паразитни болести. Те ще бъдат разпределени между 23-те РЗИ в страната. 

Ремдесивир е одобрен от Европейската агенция по лекарствата за болнично лечение на среднотежки и тежки пациенти с доказана коронавирусна инфекция.

Препаратът беше приет от началника на НОЩ и шеф на ВМА ген. проф. Венцислав Мутафчийски, директора на "Пирогов" проф. Стоян Балтов, шефа на Александровска болница Борис Богов и от зам.-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Шефовете на болниците лично отнесоха част от лекарството към управляваните от тях лечебни заведения.

Д-р Бойко Пенков, проф. Венцислав Мутафчийски, проф. Борис Богов и проф. Стоян Балтов

С доставения днес "Ремдесивир" може да се лекуват 260 човека в интензивни отделения, които имат нужда от допълнителен кислород. „Не се използва при леки пациенти или при цитокинова буря (която е много тежко състояние – б.р.)“, обясни зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. „Курсът на лечение е ясен – 2 флакона първия ден и после по флакон венозно следващите дни“, допълни той.

Пенков посочи, че е запознат с проучването на СЗО, според което ремдесивирът не помага на тежките случаи на коронавирус, но видя в изследването пропуски в методологията: „Имат да работят по тяхната публикация още дълго време, преди академичната общност да им повярва“.

Проф. Венцислав Мутафчийски, проф. Стоян Балтов и проф. Борис Богов

„Човек, ако прочете кратката характеристика на едно лекарство, ако е по-притеснителен, никога няма да се лекува с него – там има показание и още 10 противопоказания. Въпросът е, че не е толкова токсичен, добре се приема от нашите пациенти, няма съобщени нежелани реакции до настоящия момент“, отговори Пенков на въпрос относно страничните ефекти.

Проф. Венцислав Мутафчийски

Доставката е първата от договор, който предвижда всеки месец България да получава партиди от лекарството до края на март. Следващите ще са по 6000 флакона на месец. Стойността на контракта е 26 млн. лв., а днешната доставка е за 2,1 млн. лв.

Преди нея в системата е имало 500 опаковки, а на места като Военномедицинска академия резервите са били изчерпани, стана ясно от отговорите на специалистите, сред които – и началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Проф. Стоян Балтов