Ето как НАСА планира за унищожи Международната космическа станция

Супер голям космически кораб Dragon ще изтласка МКС от орбита и тя ще се разбие в далечен океански гроб

Новини
13:31 - 19 Юли 2024
1288
Ето как НАСА планира за унищожи Международната космическа станция

Международната космическа станция (МКС) е била убежище за стотици астронавти през последните 23 години. Но нейните дни са преброени.

През юни НАСА обяви, че ще плати на компанията на Елон Мъск SpaceX до 843 милиона долара, за да помогне за извеждането на МКС от експлоатация, съобщи Science alert.

На 17 юли НАСА и SpaceX и споделиха нови подробности относно плана им, който включва свръхмощен, изключително голям космически кораб Dragon, който

може да изтласка МКС от орбита и да я разбие в отдалечен океански гроб,

вероятно през 2031 г.

Космическите кораби Dragon в момента превозват астронавти и товари на НАСА до и от МКС. Но в сравнение с МКС, която тежи около 419572 паунда (около 190 тона - б.р.), астронавтите и товарите са изключително леки.

Ето защо SpaceX обмисля възможността да използва за тази цел един от своите Dragons.

SpaceX планира да оборудва съществуващия Cargo Dragon с нов мощен багажник и да го зареди с 46 двигателя Draco, което е с 30 двигателя повече от обикновения Dragon.

Полученият „деорбитален кораб“ ще бъде около два пъти по-дълъг от обикновения кораб Dragon, с 6 пъти повече гориво за производство на 4 пъти по-голяма мощност.

Директорът по управление на мисията на SpaceX Сара Уокър заяви, че най-сложната част от мисията ще бъде последното изстрелване, което ще насочи МКС към окончателното ѝ спускане.

„Това изстрелване трябва да бъде достатъчно мощно, за да прелети цялата космическа станция, като същевременно устои въртящите моменти и силите, причинени от нарастващото атмосферно съпротивление на космическата станция, за да се гарантира, че в крайна сметка ще завърши на предвиденото място“, каза Уокър.

Крайната дестинация на МКС ще бъде в отдалечена част на океана,

например в южната част на Тихия океан, но НАСА все още не е избрала конкретното място. Когато космическият кораб с размерите на футболно игрище се спуска надолу, НАСА не иска да рискува да се удари в друго място освен открития океан.

Уокър заяви, че възможността да помогне за завършването на тази значима глава в космическите изследвания е чест за нея.

„Мисля, че за мен и за SpaceX това е чудесен опит за завършване на кръга“, каза тя.

През 2012 г. Dragon стана първото търговско превозно средство, което се скачи с МКС, и ако всичко върви по план, това ще бъде последното превозно средство, което някога ще се скачи със станцията.

„Не мога да подчертая достатъчно колко голяма чест е за нас да бъдем част от тази стъпка“, обяви Уокър.

НАСА обмисляше да свърши тази работа с три руски космически кораба Progress,

но дори това не беше достатъчно за размера на космическата станция според Дана Вайгел, ръководител на програмата на НАСА за МКС.

НАСА и нейният руски колега Роскосмос планират да продължат да използват МКС до 2030 г., когато и двете агенции възнамеряват да поемат по свой път и да преминат към нови космически станции. НАСА се надява да бъде един от многото клиенти на частни космически станции, пише БГНЕС.