Ето как пренасят с хеликоптер ранения Роберт Фицо (ВИДЕО)

Животът на словашкия премиер е в опасност, оперират го няколко часа

Актуални новини
21:29 - 15 Май 2024
8743
Ето как пренасят с хеликоптер ранения Роберт Фицо (ВИДЕО)

Шок и ужас обхванаха Словакия след безпрецедентния опит за убийство на премиера на страната. Новината дойде в късния следобед. Роберт Фицо се бори за живота си, като куршумите са попаднали в областта на стомаха, а според някои публикации и в главата на премиера.

Покушението е извършено в ранния следобед в град Хандлова - на 180 километра от столицата Братислава. Стрелецът беше задържан на място, а районът - отцепен. Той е 71-годишен мъж - Юрай Цинтула - писател и опозиционер.

Това е четвъртият премиерски мандат на Роберт Фицо. След като през 2018 г. беше принуден да подаде оставка заради убийството на разследващия журналист Ян Куцияк, левият политик се върна на власт през септември миналата година.

Нападение срещу самата държава - така словашките политици коментираха покушението. За последен път в Европа покушение над премиер е извършено преди 38 години - в Швеция - срещу премиера Улоф Палме.

Охраната веднага пренася премиера в правителствената кола

Словашкото правителство прави обиколка на страната, след като встъпи в длъжност в края на миналата година, и днес заседава в град Хандлова.

Броени часове след опита за покушение срещу премиера на Словакия се появиха и видеозаписи от момента на стрелбата.

На тях отчетливо се чуват точно пет изстрела, което е повече от това, което първоначално описаха преките свидетели на атентата.

Роберт Фицо се срива на земята още при първия изстрел, но до момента се знае, че повече от един куршум е попаднал в тялото му. Парамедик обяви, че той е ранен в гръдния кош и в областта на корема.

Роберт Фицо разговаря с граждани секунди преди да бъде прострелян

От видеото се вижда как Роберт Фицо се приближава към граждани, които го очакват, за да разговарят с него и да му стиснат ръката през ограждения. И в този момент, от изключителна близост, се произнесени и изстрелите.

Намесата на охраната е мигновена. Охранителите на премиера на Словакия първи му оказват помощ, пренасят го в колата и отцепват района. Веднага е подаден и сигнал до полицията в Хандлова. Сигналът е приет в 14:30 ч., като първоначално е бил подаден като за ранен 59-годишен мъж, без да се назовава името на Роберт Фицо.

Полицията веднага залови стрелеца - 71-годишния писател Юрай Цинтула

Озадачаващи са първите информации на очевидци, които твърдят, че са очаквали премиера часове наред зад загражденията, но в нито един момент, никой от тях не е бил щателно проверяван за оръжие и други опасни предмети.

Роберт Фицо се намира в спешното отделение на университетската болница „Рузвелт“ в Банска Бистрица, където беше откаран с хеликоптер. 

Новините, които бяха съобщени тази вечер от правителствени източница са, че състоянието на премиера е изключително тежко, а операцията му продължава повече от три часа.