Ето как се вижда Земята от Луната

Интересни кадри на НАСА показват нашата планета

Мистика
11:32 - 30 Април 2020
17746
Ето как се вижда Земята от Луната

Луната е вторият най-ярък обект след Слънцето на земния хоризонт. От Земята лунният диск се вижда като най-голямото светещо тяло в небето, въпреки че Луната свети с отразена светлина. Планетарният изследовател Джеймс О’Доногю публикува видео, направено на базата на кадри от НАСА. В него се представят двата изгледа - на Луната от Земята и на Земята от Луната.

Планетарният учен внимателно комбинира всички фази, завъртания, ъгли и преоразмеряване, като използва истински изображения от Американската космическа агенция. Видеото позволява да се види космическа перспектива, недостъпна за човешкото око.

В кадрите Земята и Луната са еднакви по размер, но в действителност от Луната нашата планета изглежда четири пъти по-голяма от пълната Луна. В зависимост от състоянието на атмосферата тя свети 45 до 100 пъти по-ярко от пълнолунието. Когато пълната Земя е видима в лунното небе, тя осветява околния лунен пейзаж със синкаво-сива светлина.

Що се отнася до това откъде идва светлината, отдавна се знае, че както Луната, така и Земята свети с отразена светлина. Тя, както и Луната, отразява част от падащата върху нея слънчева светлина. Така по сложен начин отразената от Земята, а след това от Луната, слънчева светлина се връща към нас, вече на нощната страна на Земята.

Интересно е, че Земята отразява доста повече светлина от Луната. Измервайки интензивността на пепеливата светлина, е изчислено, че Земята на лунното небе е 64 пъти по-ярка от Луната на нашето небе. Тъй като площта на Земята на лунното небе е само 14 пъти по-голяма от площта на пълната Луна, се получава, че Земята отразява почти 4,5 пъти повече светлина, отколкото Луната.

Действително, повърхността на Луната се състои основно от тъмни скалисти породи и реголит. Тя отразява средно 12% от падащата върху нея слънчева светлина. Земята е по-контрастно тяло. Ако водата отразява само 5% от падащата светлина, то зелената трева и дърветата отразяват вече 25%, пясъкът – 30%, а облаците и снегът – 80-85% от слънчевата светлина. В зависимост от времето през годината нашата планета отразява от 32 до 52% от попадащата върху нея светлина. Това отразяване се нарича албедо. Албедото на Луната е равно на 0,12, а на Земята – 0,32-0,52.