Ето какви заплати взимат служителите в гигантите Apple, Гугъл и Мета

Нов закон в Калифорния изисква работодателите да посочват предлаганото възнаграждение към всяка обява за работа

Новини
16:49 - 06 Януари 2023
7564
Ето какви заплати взимат служителите в гигантите Apple, Гугъл и Мета

Нов закон, който влезе в сила през тази седмица, изисква от повечето работодатели в американския щат Калифорния да посочват предлаганото възнаграждение за съответната позиция към всяка обява за набиране на персонал.

Изискването засяга както почасовата заетост, така и тази на пълен работен ден, като се простира чак до възнагражденията, предлагани за ръководни позиции в технологичния сектор, предава CNBC. Това означава, че новите правила разкриват приблизителните заплати в големите технологични компании, които са съсредоточени именно в щата Калифорния.

Така например:

Програмен мениджър в звеното на Apple за добавена/обогатена реалност (AR) ще получава между 121 000 и 230 000 долара на година, сочи обява за работа в Apple от тази седмица.

Софтуерен инженер със среден опит може да очаква годишно възнаграждение в Google Health възлизащо между 126 000 долара и 190 000 долара.

Директор софтуерно инженерство във водещите екипи за изграждане на мрежова инфраструктура в Meta (собственикът на Facebook) печели между 253 000 долара и 327 000 долара на година.

Посочените възнаграждения не включват бонуси или опции за придобиване на акции – похват, които много компании използват за да привличат и задържат висококвалифицирани специалисти.

Калифорния е поредният и най-голям от щатите и градовете, които наложиха новите правила за прозрачност относно заплащането, сред които попадат още Колорадо и Ню Йорк Сити.

Над 20% от компаниите от Fortune 500 (най-големите компании в САЩ) са базирани в Калифорния, сред които попадат редица лидери в технологичния и медийния сектор. В САЩ понастоящем 13 щата и градове изискват работодателите да споделят информация за възнагражденията.

Законът в Калифорния се прилага по линия на политиката за равенство в заплащането, като се смята, че това ще помогне на жените и представителите на малцинствата да се конкурират по-успешно на пазара на труда. По този начин хората ще могат да сравняват заплатите, проверявайки дали получават сходно възнаграждение за същата позиция, отбелязва CNBC.