Ето какво измисли НАСА, за да спаси джунглите

Изследователите разработиха уникална система на базата на сателити

Топ
16:17 - 25 Юли 2021
2007
Ето какво измисли НАСА, за да спаси джунглите

Изследователи, ръководени от НАСА, са измислили уникална система на базата на сателити, за да спасят загиващите джунгли, предаде ДПА.

Планът на учените е новият "индекс на уязвимост" да подобри "ранното предупреждение" за тропическите гори, които са изправени пред унищожение, предаде БТА.

Според Сасан Саачи от Лабораторията за реактивно движение на НАСА, "честите суши, по-високата температура и по-дългите сухи сезони, заедно с обезлесяването и деградацията", през последните две десетилетия са тласнали тропическите гори до ръба на "точката на необратимост".

За да преодолее "спънките", свързани с това да се разчита на локални данни, новата система използва сателитни наблюдения от последните десетилетия, които ще улеснят "по-голямата картина къде и как" могат да бъдат достигнати "точки на необратимост".

Джунглите в Северна и Южна Америка изглеждат най-уязвими за климатичните колебания, докато тези в Азия намаляват в резултат на заграбването на земи. Тропическите гори в Африка са окачествени като "по-устойчиви" отчасти поради промяната в използването на земи в по-малък мащаб.

Изследването, подкрепено от Националното географско дружество и "Ролекс", има за цел да окуражи учени и политици да използват новия индекс за системна оценка на уязвимостта на ресурсите на тропическите гори и за развитие на природосъобразни решения.