Ето какво натръшка децата в Спортното училище в Пловдив

Според Регионалната здравна инспекция няма как да се изключи храната като източник на заразата

Новини
16:20 - 26 Септември 2022
4545
Ето какво натръшка децата в Спортното училище в Пловдив

Норовирус е причинителят на стомашните проблеми на учениците от Спортното училище в Пловдив, които бяха приети в Инфекциозна клиника.

Това стана ясно след като излязоха резултатите на хоспиталицираните деца от Националния център по заразни и паразитни болести, съобщи БНТ.

Норовирусите се предават по различни начини, както по въздушно – капков път, така и чрез недобре измити плодове и листни зеленчуци, устойчиви са на високи температури и имат инкубационен период до 3 дни.

Според Регионалната здравна инспекция няма как да се изключи храната като източник на заразата, тъй като няма как толкова много деца по едно и също време да получат едни и същи симптоми.

Припомняме, че близо 70 деца проявиха симптоми – болки в стомаха, повръщане и разстройство, 14 от тях бяха приети за лечение в Инфекциозна клиника. Всички те вече са добре и ходят на училище и тренировки.

Норовируси, обаче, не са открити в храната, която учениците са консумирали в стола, заявиха от Агенцията по храните и обясниха, че според резултатите от изследванията, менюто не е причина за масовите стомашни проблеми.

Столът на спортното училище остава затворен до края на месеца, в момента там се извършва пълна дезинфекция. Ще бъдат направени контролни проби и ако те са чисти, трапезарията, в която се хранят близо 300 ученици, отново ще бъде отворена, обясниха още от БАБХ Пловдив.