Ето какво оръжие пращаме на Украйна

Снарядите от ВМЗ-Сопот вече официално заминават за износ към Киев

Икономика
13:33 - 02 Декември 2022
2658
Ето какво оръжие пращаме на Украйна

България ще предостави на Украйна леко стрелково оръжие и някои боеприпаси. Това каза служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов. По думите му предоставянето на военната помощ ще стане на база на взетото решение на парламента.


Противотанков снаряд, произвеждан във ВМЗ-Сопот 

Министърът на отбраната е предоставил списък какви са възможностите на Българската армия. Този списък съвсем скоро ще излезе, уточни Стоянов. 

Както Lupa.bg вече писа, подобен списък е бил изготвен и от предишния министър на отбраната Драгомир Заков, по искане на тогавашния премиер Кирил Петков. 

"Според възможностите на Българската армия, ние ще окажем помощ на Украйна, както решиха депутатите“, коментира още министър Стоянов. Той изтъкна, че помощта, която ще даде България на Украйна, няма по никакъв начин да засегне боеспособността на Българската армия. "Това, с което помагаме, е това, с което можем да си позволим да помогнем в момента", заяви още служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

Сутринта стана ясно, че е готов списъкът с въоръжение, което България може да изпрати на Украйна, изготвен от военното министерство. Парламентът даде едномесечен срок на отбранителното министерство да изготви списъка. 

Никола Стоянов говори след церемонията по откриването на нов логистичен център в Божурище на българската транспортно-логистична компания "Транспрес" за превоз за палетни пратки у нас, в който са инвестирани 16 млн. лева.