Ето какво отключило манията на Путин по Украйна

До 2014 година той изгаряше от идеята за създаване на нова Руска империя, твърди опозиционерът Генадий Гудков

Новини
10:45 - 14 Октомври 2022
6901
Ето какво отключило манията на Путин по Украйна

След Евромайдана в Украйна и свалянето на проруския президент на Украйна Виктор Янукович от власт, Владимир Путин стана обсебен от идеята да отмъсти. Това каза руският опозиционер Генадий Гудков, цитиран от агенция УНИАН и fakti.bg.

„Путин очевидно полудя напълно по темата „Украйна“. По това той полудя...

До 2014 година той изгаряше от идеята за създаване на нова Руска империя, включваща Украйна, Беларус, Казахстан, и вероятно Грузия и Армения“,

каза Гудков. Но след Революцията на достойнството и бягството на Янукович от Украйна всичко се промени.

Според Гудков в продължение на 8 години Путин е бил обсебен от идеята да отмъсти на Украйна и заради това на 24 февруари тази година е започнал пълномащабна война.

„През 2022 г. той реши да атакува. Между другото, аз прогнозирах вероятността от атака от дълго време. Познавайки Путин и разбирайки неговата фиксация по този въпрос, предположих правилно.

Но, честно казано, дори аз не предполагах, че той ще се реши на абсолютно идиотската акция, наречена широкомащабна инвазия.

Предполагах, че ще има удар на юг, първо към Мариупол, Мелитопол (но не и пълномащабна война)“, каза руският опозиционер.

Фактът, че Путин се е решил на подобна "безсмислена и неуспешна авантюра", говори за неговото откъсване от реалността, за липсата на разбиране на случващото се изобщо и за неговата мания, добави Гудков.

Опозиционерът Генадий Гудков по-рано заяви, че в Русия вече е започнало разцепление в елитите и стабилността на режима на Путин вече е под въпрос. Той все по-често е критикува от подчинените си.