Ето какво поиска ЦИК от "ДПС-Ново начало“ и „Демокрация, ДПС"

Двете коалиции трябва да предоставят документи, че партия ДПС не е част от техния състав

Политика
19:57 - 04 Септември 2024
3808
Ето какво поиска ЦИК от "ДПС-Ново начало“ и „Демокрация, ДПС"

Централната избирателна комисия (ЦИК) прие указания, с които коалициите „Движение за права и свободи – Ново начало“ и „Демокрация, ДПС“ трябва да предоставят до 17:00 часа на 7 септември документи, удостоверяващи, че партия ДПС не е част от техния състав. Това стана по време на днешното заседание на комисията, което започна малко след 18:00 часа, въпреки първоначално бе планирано за 11:00 часа, след което преместено за 14:30 ч. Указанията бяха подкрепени с 11 гласа „за“ и три „против“. 

Налице е несъответствие с императивна разпоредба на чл. 127. Ал. 2 на Изборния кодекс (ИК) поради участие в две коалиции на партия ДПС, регистрирана по фирмено дело от 1990 г. на Софийски градски съд, посочи Цветозар Томов. Съгласно чл. 127 ал. 2 на изборния закон „Всяка партия може да участва във всеки отделен вид избор само в една коалиция.“

С приетите указания се отправя призив да бъдат направени необходимите промени в подадените документи съгласно чл. 164 , ал. 2 на ИК, според който всяка коалиция определя една от партиите, която участва в нея, да отговаря за приходите, разходите и счетоводната отчетност на коалицията, свързани с предизборната и кампания. Също така да се представи и удостоверение за банкова сметка. 

Против гласуваха Красимир Ципов, Георги Баханов и Йорданка Ганчева. 

Не даваме ясно конкретно указание, което да бъде изпълнено от заявителите на тези документи, коментира Красимир Ципов в обяснение за отрицателния вот. 

Гласувах против тези указания, както и изпращането на такива и по текста по тях. Смятам, че те са продължение на правния абсурд, още с приемането на документите на тези коалиции, когато ЦИК не определи поредността на приемането на документите за регистрация, коментира Баханов.

Според него вследствие на тези действия на ЦИК се е стигнало до указанията, в които коалициите да извадят една от партиите в тях. По думите му, ако ЦИК беше регистрирала коалициите с пореден номер, при прегледа на документи, ако се установи, че има дублиране на една и съща партия в състава им, то на втората по поредност щеше да бъде отказана за регистрация.

ЦИК трябва да има произнасяне по всяко едно заявление. Имаме две коалиции, които преди два дена приехме. Не можем ние да бавим, законът определя краен срок 11 септември за регистрациите, коментира Йорданка Ганчева.