Ето какво си казаха политици и енергетици на прословутата среща (ПЪЛЕН ЗАПИС)

Приетото на разговорите споразумение предизвика остри дискусии - става или не става

Топ
13:43 - 05 Октомври 2023
2349
Ето какво си казаха политици и енергетици на прословутата среща (ПЪЛЕН ЗАПИС)

Докато управляващи, опозиция, синдикати и протестиращи разгорещено коментираха с противоречива информация какво точно се е случило на прословутата среща на енергетиците с властта, МС публикува пълен запис от разговорите във вторник. 

Акад. Николай Денков се срещна представители на енергетиците и миньорите, които протестираха 5 дни. Затворени бяха възлови точки за движение в Стара Загора, блокирана е автомагистрала "Тракия" и Проходът на Републиката.

Протестиращите искаха до 2030 г. мините и ТЕЦ-овете да не се затварят и всички планове да бъдат ясно разписани в документ от правителството. Другото им искане беше, след като плановете за справедлив преход се внесат в Европейската комисия, да се проведе широко обществено обсъждане.

След срещата Денков заяви, че има крайно споразумение, което е подписано от основните участници в дискусията. А в сряда и парламентът прие споразумението от 7 точки, което бе подписано между правителството и синдикатите. То мина и през енергийна комисия, където също бе подкрепено от депутатите.

Документът обаче предизвика остри скандали в Народното събрание, където ИТН и "Възраждане" го определиха като нищо незначещи листа, без юридическа стойност, с който всъщност миньори и енергетици са излъгани.

Фитилът запали Тошко Йорданов от ИТН, който обясни, че КНСБ са "клекнали" пред властта и са обърнали мнението си след някоя от почивките от срещата.