Ето какво трябва да знае работодателят за електронните ваучери

Физическата карта е подобна на банкова карта, но с нея може само да се пазарува - невъзможно е теглене на средства от банкомат

Актуални новини
19:43 - 15 Август 2024
1839
Ето какво трябва да знае работодателят за електронните ваучери

От началото на тази година вече и в България се издават електронни ваучери за храна. Те предоставят редица предимства за служители, търговски обекти и работодатели.  

За работодателите, процесът на преминаване от хартиени към е-ваучери може да бъде изпълнен с въпроси. 

Промените в закона през 2024 година 

През 2023 г. бяха приети промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, които отредиха преходен период за преминаване от хартиени към електронни ваучери за храна. Той бе в сила от 1 януари до 30 юни 2024 г. През това време се издаваха както хартиени, така и електронни ваучери, а работодателите имаха възможност да избират между двата вида. От 1 юли 2024 г. спря издаването на хартиени ваучери за храна и работодателите преминаха изцяло към поръчка на е-ваучери за своите служители. 

Как работи електронният ваучер за храна? 

Електронните ваучери за храна изпълняват всички функции на хартиените, като най-важната им характеристика е, че в размер до 200 лв. месечно са освободени от данъци и за работодатели, и за служители. 

Основната промяна е в носителя на ваучерите - вместо да печатат на хартия, операторите издават физическа или виртуална карта за служителите. Работодателите превеждат месечните ваучери по картите онлайн, а служителите имат възможност да пазаруват в търговските обекти, които имат сключен договор с оператора.  

Ето няколко неща, които всеки работодател е важно да знае за електронните ваучери за храна:

Изберете физически или виртуални карти 

Електронните ваучери се използват чрез физическа или виртуална карта. Физическата карта е подобна на банкова карта, но с нея може само да се пазарува - невъзможно е теглене на средства от банкомат. Виртуалната се използва чрез смарт устройство - телефон или часовник, като инструкциите за нея се получават по мейл от всеки член на екипа. И с двата вида карта служителите правят плащания лесно и бързо на ПОС терминалите в търговските обекти.  

При избора какви карти да предоставят на служителите си, работодателите е необходимо да преценят коя опция ще бъде по-удобна за тях. Плюсът на виртуалните карти е, че са винаги в телефона на служителя. Необходимо е обаче устройствата на всички да поддържат технология за плащания NFC - ако тя не е налична, служителите няма да могат да извършват плащания.  

Онлайн зареждане 

Работодателите поръчват карти и зареждат е-ваучери изцяло онлайн. Средствата пристигат по картите на служителите сигурно и в кратък срок, и могат да бъдат използвани веднага. Остава в историята раздаването на хартиени ваучери и попълване на протоколи.  

Лесна администрация 

Физическите и виртуалните карти премахват необходимостта от разпространение и печат на хартиени ваучери. Работодателите предоставят картите еднократно, а след това ги зареждат ежемесечно онлайн за няколко минути, което спестява време и ресурс, като същевременно намалява административните разходи.  

Всички предимства на хартиените ваучери 

Електронните ваучери притежават всички предимства на хартиените. Няма промяна и в това за какво може да се купува и както досега, могат да бъдат използвани за покупка на храна и безалкохолни напитки, припомня Pariteni.bg. С ваучерите за храна не може да се купуват алкохол, цигарени изделия и нехранителни стоки. Електронните ваучери могат да бъдат използвани, както в магазини за хранителни стоки и супермаркети, така и в кафета и ресторанти.  

Както хартиените, така и електронните ваучери не се облагат с данъци и осигуровки, стига да не надвишават лимита от 200 лв. на месец на служител.  

Грижа за природата 

Нуждата от хартия и материали, използвани за производството на хартиени ваучери е значително намалена, поради това, че е-ваучерите се използват чрез пластика или виртуална карта. Фирми като Pluxee залагат на опазването на околната среда като физическите карти изработени от 99% рециклирана пластмаса и така използването на ресурси е екологично отговорно.  

Хартиените ваучери стават ли невалидни? 

Издадените до 30 юни 2024 г. хартиени ваучери важат до датата на валидност, указана на лицевата страна на всеки ваучер. Търговските обекти могат да ги приемат без проблеми, като процесът на възстановяване на средствата от фирмите оператори не се променя.