Ето кога и как ще затворят училищата

Актуални новини
14:59 - 05 Октомври 2020
6065
Ето кога и как ще затворят училищата

При достигане на 15% на заразени или рискови за коронавирус ученици, училището, в което учат да може да се разпуска напълно и да преминава изцяло на дистанционно обучение. Това е един от вариантите, който се обсъжда между министерствата на образованието и на здравеопазването. 

Достигането на този праг обаче няма да има задължителен характер за затваряне на училището, а е само насока и ориентир за областните щабове, които ще взимат окончателните решения, на база на данните от още 23 показателя, които се следят. Това стана ясно от думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов. Окончателният процент ще бъде съобщен от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинга на НОЩ в четвъртък.

Проф. Ангелов и образователният министър Красимир Вълчев присъстваха на откриването на учебната година в Медицинския университет - София.

Вече е осигурена денонощна връзка между училищните директори и служителите на РЗИ, така че при заразен учител или ученик, да може да се организира бързо епидемично проучване от страна на експертите, съобщи министър Вълчев. За целта е създадена чат група.

 Над 500 млн. лв. повече се очаква да влязат в бюджета за образование догодина, каза още Вълчев. "Минимум 450 млн. лв. ще имаме, които ще са свързани само с политики, които вече сме анонсирани, че ще реализираме", обяви министърът на образованието.

360 млн. лв. се предвижда да отидат за увеличение на учителските заплати, както и за увеличение на минималната работна заплата за всички останали. С 50 млн. лв. пък ще се продължи с увеличаването на заплатите на университетските преподаватели.
Повече средства ще има и за системата на предучилищното образование.

Парите за здраве също може да са повече от обещаните вчера от премиера Бойко Борисов 460 млн. лв., каза пък здравният министър проф. Костадин Ангелов. И двата бюджета още се обсъждат.

Търси се устойчивост на всички увеличения за служителите от първа линия. Допълнителните 1000 лв., които получават сега към заплатите си, ще останат до края на извънредното положение, обясни Ангелов и допълни, че допълнителен ресурс ще има за спешните, психиатричните и COVID отделения, за лечението на пациенти с неспецифични и специфични белодробни заболявания, както и за общинските болници, по линия на субсидирането им от здравното министерство.