Ето кой изключи кмета на "Изгрев" от БСП

Цветелин Софрониев е протеже на Нинова, гласи верен на "Позитано" за нов шеф на "Изгрев", Делян Георгиев излиза на изборите соло

Политика
14:00 - 06 Декември 2022
6299
Ето кой изключи кмета на "Изгрев" от БСП

Изключването на кмета на столичния район "Изгрев" д-р Делян Георгиев от БСП, в която членува от години и която го издигна на поста на изборите през 2019 г., се оказа отново дело на Корнелия Нинова, макар през посредник, научи Lupa.bg. 

Става въпрос за шефа на основната партийна организация в "Изгрев" - Цветелин Софрониев, сочен за изключително верен на настоящото ръководство на левицата. Председателят на районния съвет е бил привикан на килимчето на "Позитано" 20 още в края на миналата седмица, за да бъде инструктиран да заличи електронната карта на Георгиев.

А наказанието идва заради изразеното от кмета преди дни мнение "за" запазване на машинния вот и твърдо "не" на връщането на т.нар. хартиена бюлетина, инициирано тъкмо от БСП, чиито депутати неотменно гласуваха с ГЕРБ и ДПС всички членове от прясно ремонтирания Изборен кодекс. 

Бившият зам.-областен управител на София пък още през 2020 г. бил с възложена от Корнелия Нинова задача да слухти за неправомерни действия от страна на кмета, както и за инакомислие, което моментално да й бъде докладвано. 

Скандалите между Софрониев и Георгиев били почти ежедневие, включително касаещи местното управление на столичния район. Шефът на "Изгрев" е определян за един от най-успешните районни кметове. Потърсен за коментар, Софрониев лаконично заяви пред медията ни, че д-р Георгиев е нарушил цели 10 члена на устава на БСП, поради което се стигнало и до изключването му. Очаква се кметът да обжалва решението пред градската контролна комисия, а не е изключено - и пред Общопартийната контролна комисия (т.нар. Другарски съд - б.р.), където обаче шеф е друг сподвижник на Нинова - Емил Войнов. 

А източници на Lupa.bg разкриват, че най-вероятно догодина на местните избори той отново ще се яви като кандидат, само че соло след така развилите се събития. Прогнозата им е, че Георгиев не просто ще събере още по-широко ветрило от подкрепа, но и ще спечели вота още на първи тур. 

В същото време в централата на БСП вече бил в ход план за отстрелването на всички настоящи кметове на партията в страната преди старта на конференциите за номинации за изборите следващия октомври така, че опоненти на Нинова в местната власт да не останат за тях. 

На снимката: Христо Проданов, Цветелин Софрониев, Корнелия Нинова и д-р Георгиев