Ето кой какво яде по време на криза у нас

Увеличила се е консумцията на хляб за сметка на месни продукти

Нещо за четене
14:15 - 10 Юни 2023
6464
Ето кой какво яде по време на криза у нас

Рекордно високата инфлация се е отразила по различен начин на потреблението на храни от шефовете и от обикновените работници. Семействата, в които главата е мениджър или старши служител, са започнали да ядат повече хляб, месо, месни произведения, риба, сирене и кашкавал, показват данни на НСИ за 2022 г, които Труд цитира. Дори потреблението на прясно и кисело мляко от семействата на шефовете е нараснало.

Същевременно семействата на работниците са свили потреблението на хляб, месо, риба, сирене, кашкавал, прясно и кисело мляко. При местните произведения общият размер на потреблението на работниците е останало без промяна, но е намаляла консумацията на луканки и филета, а за сметка на това семействата им хапват повече наденици и кренвирши.

През 2021 г. всеки от семейство на мениджър е изял средно по 35,3 кг месо, 12,5 кг месни произведения и 4,8 кг кашкавал. През 2022 г. потреблението е нараснало на 37,3 кг. месо, 14,2 кг месни произведения и 5,1 кг кашкавал. Оказва се, че по време на рекордната инфлация мениджърите са увеличили потреблението си на редица от основните храни. В същото време работниците са започнали да ядат по-малко. Например потреблението на месо от тях е намаляло от 38,1 кг на човек за година на 36,5 кг.

Но има храни, които и мениджърите и работниците са яли по-малко. Това са например олио, дини и пъпеши, ядки, домати, захар и шоколадови изделия. Любопитно е, че по време не високата инфлация в домакинствата на шефовете е нараснало потреблението на леща, картофи, зеле и зеленчукови консерви.

Промяна има и при консумацията на алкохол. Мениджърите са намалили потреблението на бира и уиски, а са започнали да пият повече вино и ракия. Същевременно работниците са намалили виното и ракията, за сметка на повече бира. Докато шефовете гледат да пушат по-малко и да отказват цигарите (потреблението е намаляло от 1193 цигари на човек през 2021 г. на 991 през 2022 г.), работниците са започнали да пушат повече (от 1027 цигари на човек през 2021 г. на 1209 цигари през 2022 г.).

Има разлика между трапезата на шефовете и тази на работниците. Мениджърите пият повече уиски, но ядат по-малко хляб и картофи от персонала си. Началниците ядат по-малко салами и наденици, но повече луканки, филета, свинско, телешко и пилешко месо от подчинените си, показват данни на НСИ.

Семействата, в които главата е мениджър или старши служител във фирма, пушат по-малко, отколкото семействата на работниците, но пият малко повече. Освен това шефовете ядат повече от някои по-скъпи храни.

В работническите семейства хапват повече хляб, брашно и тестени изделия (76,7 кг на човек за година, при 68,3 кг на човек в семействата на мениджъри), но ядат по-малко прясно месо (35,5 кг на човек годишно, при 37,3 кг в домакинствата с шефове) и трайни колбаси и обработено месо (4,4 кг на човек, при 5,3 кг в семействата на мениджъри). В семействата на мениджърите ядат и повече плодове (46,8 кг на човек, при 46,5 кг в семействата на обикновени работници).

Прави впечатление, че шефовете ядат повече южни плодове и ябълки от подчинените си, а обикновените работници ядат повече дини и пъпеши от шефовете си. Шефовете ядат и повече домати, краставици, риба, кашкавал, прясно и кисело мляко от подчинените си. За сметка на това работниците ядат повече яйца, компоти и пият повече безалкохолни от шефовете си.