Eто кои напитки ще ви сгреят в зимните вечери

Греяно вино, грог и ирландско кафе могат да заместят и парното, и камината

Новини
22:04 - 11 Декември 2022
2142
Eто кои напитки ще ви сгреят в зимните вечери

Коледните празници и краят на годината чукат на вратата ни. Това е времето, в което се събираме с най-близките хора в домашна обстановка. Поднасяме на трапезата домашно приготвена храна, а вечерите завършват на раздумка пред камината с топъл зимен коктейл в ръка. Зимата притежава усещането за уют и топлина повече от който и да е от другите сезони.

Има обаче няколко алкохолни топли напитки, в които може да се влюбите през зимата. Можете да си ги приготвите сами у дома и ще ги изпиете с удоволствие на мекия диван до елхата.

Грог

Създателят на този алкохолен коктейл е адмирал Едуард Върнън от военноморските сили на Англия, по прякор Стария Грог. По негово време на моряците се полагал около 285 мл ром дневно, който обаче почти винаги водел до пиянски свади. Върнър решил да промени положението, но не като намали дажбата, а като започне да разрежда рома с топла вода. Първоначално този „коктейл“ предизвикал голямо недоволство, а напитката подигравателно била именувана „Грог” - по прякора на адмирала. След време обаче грогът се превърнал в любимо питие по цял свят. Към него започнали да добавят лимонов сок, захар, индийско орехче, канела и джинджифил, а вместо с топла вода се приготвял със силен черен чай.

Греяно вино

Историята на греяното вино е стара, приготвянето на тази ароматна и сгряваща напитка води началото си от Римската империя. Виното с ароматни подправки е споменавано в текстове на Плиний Стари и в рецепти от I в., приписвани на Марк Гавий Апиций, готвач и кулинар от времето на император Тиберий. Сред тях се открива греяно вино с три основни съставки - мед, черен пипер и, разбира се, вино. Появата на топлото питие се дължи и на нетрайността на някои вина. Така с прибавянето на мед и различни билки се предоставяла съвсем нов вид напитка. По този начин дефектът се превърнал в ефект.

Освен че е вкусно, греяното вино е и полезно. То има благотворно действие върху сърдечната и храносмилателната система. Познато е и със своите силни антиоксидантни свойства.

Егног

Една от най-празничните напитки за този период от годината в САЩ и Канада е старомодния Егног. В класическата версия на Егног яйцата не се готвят. Във Великобритания яйчния пунш в комбинация с шери се е поднасяла от аристократите при тостове за просперитет и добро здраве.

Истинската история на класическия егног започва на една Коледа през 1826 година във Военната академия на САЩ, в Уест Пойнт. Около 70 кадети превръщат празника в погром с побоищата си, тъй като се напиват много сериозно с тази „сладост“. 19 от тях впоследствие са изгонени от академията. Яйчният пунш е популярна напитка в Северна и Южна Америка - силно се свързва с коледните и новогодишните празници. В България тази напитка все още е слабо позната.

Горещ Тоди

Произходът на Тоди е в средата на 18. век, а напитката традиционно съдържа спиртна напитка, захар и гореща вода, с лимонова кора или различни подправки. В Ирландия използват ирландско уиски, в Шотландия - скоч. А в Съединените щати - каквото имат подръка - често ром.

Известно е, че с добрия Горещ Тоди можеш да стартираш сутрин. Той облекчава настинки и стопля в студени зимни вечери. Много хора вярват, че първата му употреба е била като лекарствено средство. Известно е, че алкохолът обезболява, докато цитрусите и захарта (или медът) могат да успокоят възпаленото гърло. Отпийте една глътка от горещия, успокояващ коктейл и лесно можете да видите как е издържал теста на времето. Разбира се, разпространението на централното отопление и съвременната медицина може да е по-ефективно от топлата напитка, но все още не можете да отречете живителната сила на Hot Toddy.

Ирландско кафе

Друга изключително популярна топла напитка, много подходяща за топлите коледни и новогодишни празници е ирландското кафе. Историята на тази напитка се свързва с навечерието на Втората световна война. В един студен и мрачен ден е отменен полет на ирландското летище "Шанън". Част от пътниците отиват в близкия ресторант, за да се стоплят и изпият по чаша кафе. Докато приготвя напитките, готвачът Джоузеф Шеридан решава да ободри премръзналите пътници, като добави малко ирландско уиски.