Ето кои номинирани за министри си направиха отвод от проектокабинета "Габриел"

У нас
23:00 - 19 Март 2024
12478
Ето кои номинирани за министри си направиха отвод от проектокабинета "Габриел"

Този проектокабинет не е съгласуван с нас, каза премиерът в оставка Николай Денков на извънреден брифинг в централата на ПП-ДБ. Денков добави, че нито съставът на проектокабинета, нито споразумението са съгласувани с Продължаваме промяната-Демократична България (ПП-ДБ).

Той съобщи, че няма да участва в такъв кабинет, както и че е подготвил заявлението си за отказ от поста, за който е номиниран.

Примерът му бе последван от министърът на правосъдието в оставка Атанас Славов, който заяви, че случилото се днес е "тежко нарушение на Конституцията". Той е на мнение, че ГЕРБ и ДПС провалят съдебната реформа. По думите му е станало повече от ясно, че изготвения от Министерски съвет Закон за съдебната власт от над 200 страници и над 600 разпоредби, довършващ съдебната реформата, няма да бъде приет от ДПС и ГЕРБ-СДС.

Съпредседателят на ПП-ДБ и министър на финансите в оставка Асен Василев определи случилото се днес като "огромна фалшификация". Той също заяви, че не е давал съгласието си да участва в този кабинет. Василев обяви, че Мария Габриел вече е част от корупционния проблем.

Всички министри от квотата на ПП-ДБ също бяха на брифинга. Всички те са депозирали пред председателя на Народното събрание Росен Желязков и президента Радев заявления да не бъдат номинирани за министри. Сред тях са Атанас Славов, Катя Панева, Николай Денков, Андрей Цеков, Асен Василев, Георги Гвоздейков, Димитър Илиев, Зарица Динкова, Кирил Вътев.