Ето кой продукт понижава кръвната захар
Голямото количество фибри в нахута забавят усвояването на въглехидратите
Консумирането на нахут допринася за бързото намаляване на кръвната захар, съобщава "Дейли експрес", позовавайки се на експерти.
Отбелязва се, че това свойство на продукта е свързано с голямото количество протеини и фибри. Фибрите забавят усвояването на въглехидратите от организма, в резултат на което те се разграждат много по-бавно, включително до глюкоза.
По-конкретно, консумирането на едно ястие на основата на нахут на ден значително понижава нивата на кръвната захар в продължение на шест седмици, когато е заменено с хранене на основата на пшеница.
Експертите отбелязват още, че продуктът помага за нормализиране на нивата на глюкозата, като това влияе върху наддаването на тегло. Според наличните данни, яденето на нахут кара хората да се чувстват по-дълго сити и желанието им за нездравословни храни е намалено.