Ето кои три продукта блокират коронавируса

Грозде, шоколад и зелен чай потискат размножаването на SARS-CoV-2

Новини
18:00 - 03 Декември 2020
7135
Ето кои три продукта блокират коронавируса

Учени установиха, че химични съединения в гроздето, шоколада и зеления чай могат да блокират COVID-19. Проучването е публикувано в списанието „Frontiers in Plant Science”.

Изследователите са установили, че слабото място на коронавируса е т.нар. основна протеаза Mpro - ензим, участващ в репликационния механизъм. Mpro се потиска чрез взаимодействия с различни химични съединения, за които е известно, че имат мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Експерти от Университета на Северна Каролина са изследвали хранителни и лечебни растения за наличието на такива съединения. Компютърни симулации и лабораторни експерименти in vitro показват, че

веществата, съдържащи се в зеления чай и гроздето, са били много успешни в потискането на функцията Mpro, а съединенията в какаото на прах и тъмния шоколад са намалили протеазната активност приблизително наполовина.

Изследователите също така отбелязват, че в зеления чай има пет химични съединения, които взаимодействат с различни участъци на Mpro и неутрализират неговите ефекти.