Ето кои творци искат да ръководят културата ни в чужбина

Композиторът и поет Вида Пиронкова и журналистката Искра Ангелова кандидатстват за Рим, режисьорът Боряна Пунчева - за Варшава

Актуални новини
15:55 - 15 Ноември 2023
15534
Ето кои творци искат да ръководят културата ни в чужбина

Министерството на културата обяви имената на кандидатите за директори на българските културни институти в чужбина. Сред тях са позиции в европейски столици като Рим, Виена, Париж, Берлин, Будапеща и Варшава. Мандатът на избраните чрез конкурс ще бъде четири години.

От съобщения в сайта на Министерството на културата става ясно, че сред имената на кандидатите не са тези на две от дългогодишните директорки - на Българските културни институти в Рим и във Виена. Става дума за Жана Яковлева и Румяна Конева. Те нямат право да се кандидатират за трети мандат.

Известната композиторка и поетеса Вида Пиронкова е един от кандидатите за директор на Българския културен институт в Рим

Най-много желаещи има за директор на Българския културен институт в Рим. Сред деветимата, допуснати до конкурс, са композиторът и поет Вида Пиронкова, журналистката Искра Ангелова, Биляна Генова, Илия Лозанов, Анета Риналди, Венета Ненкова, Кирил Бояджиев, Валентин Гиясбейли, Ивелина Кючукова. Има и трима недопуснати.

Журналистката Искра Ангелова също иска да ръководи културния ни дом в италианската столица

Четирима ще се борят за позицията директор на БКИ Дом "Витгенщайн" във Виена. Това са Деница Лафчиева Мора, Борислав Петранов, Нели Пейчева, Александър Александров.

Сред претендентите за поста в Париж са досегашният директор на културния център Десислава Бинева, както и бившият Дияна Игнатова. Кандидат за позицията във Франция е и Милена Димитрова-Христова.

Единственият кандидат, който е допуснат до конкурса за директор на Българския културен институт в Берлин, е досегашният му директор Борислав Петранов.

Нито един от двамата желаещи да поеме ръководството на културния ни институт в Будапеща, обаче не е допуснат до конкурс, става ясно още от информацията в сайта на Министерството на културата.

Режисьорката Боряна Пунчева отново кандидатства за шеф на БКИ във Варшава

За Варшава ще се състезават двама кандидати - актрисата, режисьор и бивш главен продуцент в БНТ Боряна Пунчева и Петър Лянгузов. Боряна Пунчева е родена в полската столица и вече е била шеф на културния ни институт там.

Датите на конкурсите ще бъдат обявени допълнително.