Ето колко ни струва Великденската трапеза

Цената на агнешкото скача три пъти от фермата до тавата

Актуални новини
10:10 - 08 Април 2023
6484
Ето колко ни струва Великденската трапеза

Великден ни изпразва джобовете заради високите цени на всички хранителни стоки. Именно заради инфлацията над 70 на сто от българите през тази година ще празнуват вкъщи вместо на хотел, ресторант или в чужбина. И това пестене обаче няма да е достатъчно заради високите цени на основните храни, които ще направят празничната трапеза с между 30 и 50 на сто по-скъпа спрямо същата преди година, обобщава Труд.

Агнешкото на трапезата ни за Великден и Гергьовден тази година ще ни струва средно по 30-35 лева за килограм, показват цените в магазинната мрежа. В големите вериги могат да бъдат намерени и мръвки на цени от по 25 лева за килограм, както и такива на промоция от по около 18 лева за килограм, но обикновено става въпрос за вносно или дълбоко замразено месо, с по-ниско качество, обясниха производители.

Реално цената на агнешкото месо се увеличава близо три пъти от фермата до трапезата. Тази година цената на прясно месо от производител върви по 12-14 лева за килограм. Трябва да се има предвид обаче, че това е цената за цяло животно, а между 40 и 50 на сто от теглото е фира, тоест цената реално е почти двойно за чистото месо - по около 25 лева за килограм.

В магазинната мрежа заради транспортни разходи, логистика, осигуряване на нужните количества и сложените надценки цената за килограм българско агнешко достига около 30-35 лева. Цените са с около 30 на сто по-високи спрямо миналата година, когато агнешкото директно от производителите се търгуваше средно по 8-10 лева за килограм, а в магазина се предлагаше на цени от 20-25 лева за килограм. Цената в магазините обаче не се определя от стопаните, а от прекупвачите. В магазинната мрежа крайната цена не е определена от българските животновъди, обясни още месец преди празника председателят на Националната асоциация “Обединени български животновъди” Бойко Синапов.

Ако все пак решите да пазарувате агнешко от магазина и държите месото да е родно производство, можете да го разпознаете според състоянието му. Прясното българско агнешко е свежо, розово на цвят, а печатът върху него е син. Обичайно то е и малко по-скъпо от вносното.

Нелегален внос има от Северна Македония. Там производителите предлагат цяло агне за 50 лв., обясняват от бизнеса. Така родните производители не са конкурентни на стопаните от съседните страни. Според овцевъдът Красимир Кирилов вносът на агнешко месо от чужбина застрашава големите производители у нас, но не и малките ферми. Причината е, че производството у нас не стига, за да покрие нуждите на населението.

Специализираните фермерски магазини през последния месец предлагат цели агнета, както и половин или четвърт животни, като цената при закупуване на цяло агне излизаше под 30 лева. Отделно се прибавяше в цената комплект, а главата се даваше като бонус за цяло животно. Повечето от тези животни обаче вече са изчерпани, а при поръчка за нови, ако въобще се намерят такива, цената е поне с 3-5 лева по-висока. В повечето квартални магазини не зареждат агнешко за празника заради високите цени, а правят списъци с клиенти и зареждат само по поръчка.

Цените на козунаците в частните пекарни също са умопомрачителни, като килограмът излиза колкото агнешкото - по 32 лева за килограм, оплака се на Труд news читател. Според него, за да прикрият баснословните суми производителите опаковат сладкото изкушение с грамаж от 300 до 500 грама. Значително по-скъпи ще са и яйцата, които ще боядисаме. Средната цена на едно яйце в магазините е около 50 стотинки, при условие, че на едро се търгуват по 42 стотинки. През миналата година на борсите са стрували 28 ст., докато в магазините - около 35 стотинки за брой.

Празничната салата е на почти същата цена като миналата година. Краставиците на едро вървят от 3 до 3,80 лева за килограм, според това дали са вносни или оранжерийни, докато в магазините са по лев отгоре. През миналата година цената им е варирала от 2,70 до 3,50 лв./кг на едро или с близо левче по-малко в магазините. В същото време през тази година доматите са по-евтини спрямо предходната, така е цената се балансира. Кромид лукът обаче за година е поскъпнал двойно, а салатата с 10-20 ст.

Да купиш хубав козунак от магазин или пекарна през последните години се превърна в истинско предизвикателство не само заради цената, но и заради факта, че повечето производители използват яйчен прах и химически подобрители и крайното изделие реално няма нищо общо с козунак.

Цената на сладкия великденски хляб варира от 8-12 лева във веригите до 32-42 лева за килограм в столичните пекарни, които твърдят, че използват само натурални продукти без Е-та. За да накарат потребителите да платят за козунака колкото и за агнешкото, търговците предлагат козунаците във все по-малки разфасовки - по 250, 300, 400 или 500 грама.

Сметката показва, че ако си направите козунак у дома цената му ще е поне 14-16 лева за килограм, при това ако не влагате скъп течен шоколад, локум, стафиди или филирани бадеми. Традиционната рецепта включва 1 килограм брашно, което струва средно 1,80 лева, кубче мая - 1,20 лева, 7 яйца - 3,50 лева, 250 мл прясно мляко - около левче, 200-250 грама масло - 7-9 лева, 350 грама захар - около 70 стотинки, лимонена кора, ванилия, ром, стафиди, сол. Или общо около 14 лева за килограм.

Без да се смята токът или водата за измиване на съдовете. Но поне сте сигурни, че крайният резултат ще е качествен и няма да бъде опасен за здравето ви.

Яйцата за великденската трапеза почти буквално са златни през тази година. Едно яйце се продава по средно 50 стотинки за брой. Тоест само яйцата за празничната трапеза ще излязат 10-20 лева според това колко голяма е фамилията, без да броим боята за яйца, чиято цена започва от около левче.

Цената на яйцата за последната година на едро се е увеличила с 55 на сто - от 27 стотинки за брой на борсите в началото на април миналата година до 42 ст./брой през тази.

Поскъпването за две години на едро е 155% - от 17 ст./брой на 42 ст./брой. За да намалят разходите си дори жителите на големите градове прибегнаха до нетрадиционни методи. През последните месеци бе тенденция да се купуват кокошки-носачки. 

По този начин производствената цена на едно яйце става от 5 до 8 пъти по-ниска от тази в магазина или средно по около 10 стотинки, в зависимост от използваните фуражи.

Обичайно кокошките се хранят със смес от жито, царевица и слънчоглед, марули и зеле. 

Чувал от 10 кг смеска за кокошки, която не съдържа ГМО-култури и трупно брашно, струва 10 лв. Допълнително на птиците могат да се дават и специални витамини на блокчета, които съдържат глина, морски черупки, магнезий, червен камък, черупки на стриди, песъчинки, бирена мая и други.

Цената на ярка или с други думи - кокошка, която все още не е снасяла, е средно 16-25 лева, като зависи от породата.