Ето колко ще ни струва киселото зеле

Поскъпването не пречи на домакинствата да спазват традицията

Актуални новини
15:20 - 19 Ноември 2023
8280
Ето колко ще ни струва киселото зеле

Зимата почти дойде и не трябва да забравяме, че точно сега е моментът да сложим зелето в бидоните. Цената му тази година надхвърля лев за килограм, но пък всички сме чували за чудните качества на зелевия сок и за вкусотиите, които се приготвят от зелевите листа. 

Всяка година Галка Димитрова от монтанското село Студено буче подготвя два бидона със зеле за зимата. Произвежда го сама в градината у дома, разказва НОВА.

„Домашното зеле е най-добро, защото е по-леко, плътността не е като на купеното. То има голяма плътност и самото зеле по-бавно втасва”, каза жената.

В бидона се побират около 15 зелки.

„Хубаво почистваме от листата. Прави се разрез на всяка зелка и в нея се поставя морска сол. Слагам корен от джинджифил, корен от хрян и 2-3 кочана царевица. Моят мъж го претака поне един месец всеки ден”, обясни Галка Димитрова.

Актрисата Мария Каварджикова предлага и своята рецепта без претакане. За целта, след като сме наредили и солили зелето, трябва да завием бидона с найлон и около гърлото му да се навие тиксо. Завива с одеяло или чувал. Така стои 40 дни и резултатът според нея е отлично втасало зеле с бистър сок.