Ето колко струва охраната на оборудването за "Белене"

400 бона излиза само баенето върху техниката, защо Украйна да не го купи, пита резонно Иван Хиновски

Свят
11:50 - 23 Август 2023
2433
Ето колко струва охраната на оборудването за "Белене"

300-400 000 лева на година струва охрана, съхраняване и технически услуги на оборудването на АЕЦ "Белене". Това обяви пред Нова телевизия енергийният експерт Иван Хиновски.

"През 2015 г. го получихме. Вече осем години изплащаме средствата за съхранение. Това обаче е само ядреният остров, не цялото оборудване, 15% от бюджета на бъдещ проект. Закупили сме парогенератори, корпус, компенсатори на обема, главни тръбопроводи. Цената му е около 600 млн., а 5-6 млрд. е целият бюджет. Има discount rate, цената сега е по-ниска, защото е остаряло, дори да не е използвано. Стойността на ядрените съоръжения обаче расте. България е платила около 1,2 млрд. евро за реакторите", разкри Хиновски.

Според енергийния експерт Иван Хиновски Украйна може с оборудването да построи техните си АЕЦ. "За мен това е стъпка в положителна посока. Дори една от най-добрите новини за българската енергетика, защото се чудехме какво да правим с това оборудване.

То се съхранява по международните стандарти на площадката в Белене, намазва се със смазки, няма пряк достъп на влага и светлина", обясни той. И разкри, че очаква да има дебати и несъгласия по цената, на която оборудването да бъде продадено.