Ето отговорите на най-честите въпроси относно връщането на данъци

Общество
09:40 - 21 Юли 2022 (обновена)
4707
Ето отговорите на най-честите въпроси относно връщането на данъци

Днес, емиграцията вече не е само еднопосочното движение – значителен брой българи, работещи в чужбина се връщат в родината си всяка година. Според статистиката над 30 000 души са се завърнали в България през 2020. Но всички ли са се възползвали от възможността да си възстановят надвнесените данъци в чужбина?

Pexels.com

Всички завръщащи се емигранти имат право да възстановят платените или надплатените данъци в чужбина, независимо от работния период или от получените доходи. И тъй като една от най-популярните дестинации за емигрантите е Германия, ви каним да се запознаете с процеса по връщане на данъци от там.

Хората, законно работещи във всяка страна, плащат данък върху заплатата си всеки месец. В Германия, данъчният дял може да достигне до 42% от дохода ви. Въпреки това, работилите в чужбина хора, трябва да обърнат внимание, защото именно част от тези данъци могат да бъдат възстановени, когато се върнат у дома.

Струва си да се подчертае, че възстановяването на данъци е рутинен и ясно регламентиран процес, чието успешно завършване изисква специфични познания, няколко документа и може би малко търпение. Но резултатът си заслужава. Ето отговор на всички важни въпроси.

Как се връщат данъци от Германия?

Германия, подобно на много европейски страни, подписа споразумение за „избягване на двойното данъчно облагане“ с повечето други съответни държави на пазара на труда, което защитава работниците от двойно данъчно облагане. Това е един от най-честите слухове за страховете от възстановяването на данъци. Възстановяването на данъци от Германия става, когато лице, което е работило в страната, декларира доходи и подаде декларация за възстановяване на надвнесени данъци или всички данъци. Това трябва да стане чрез влизане в немската данъчна система.

Важно е да предоставите фишове за заплати от всички работодатели, за да започнете процеса за възстановяване, а ако искате да върнете данъци за повече от една година, ще трябва да предоставите последните фишове за заплати за всички години, за които искате да върнете данъците си. Също така трябва да подготвите копия на вашите документи за самоличност. Допълнително нещо, което другите страни обикновено не изискват, но в Германия може да се наложи да предоставите е договор за наем. Разбира се, не е задължително, но ако го имате – ще ви е от полза. Важно е тези документи да бъдат представени на немската федерална данъчна служба. Най-добре е да изпратите тези документи по пощата.

Възстановяването на данъци започва след получаване на надлежно попълнена данъчна декларация и представяне на всички посочени изискуеми документи. Всичко останало зависи от това кога документите ще стигнат до държавната данъчна инспекция и от експедитивността на инспектората.

Pexels.com

Колко време ще отнеме процеса?

Процедурата за възстановяване на данъци от Германия може да отнеме от 3 месеца до половин година. Това е средният период, изчислен от датата на изпращане на документите до данъчните власти.

Мога ли да си върна всички данъци?

Най-често се възстановяват надвнесените данъци. Всички платени данъци могат да бъдат възстановени само, ако годишният доход, заедно с доходите от България, не надвишават установения размер на необлагаемия доход. Във всички останали случаи, сумата на надвнесените данъци ще бъде възстановена.

Кога и къде мога да кандидатствам за връщане на данъците?

Можете да кандидатствате за възстановяване на данъци от Германия или всяка друга държава, веднага след като приключите работата си там и се върнете в България. Можете да направите това сами, като се свържете с немската федерална данъчна служба или като се свържете с фирма за възстановяване на данъци. Сертифицираните специалисти по връщане на данъци ще ви помогнат да получите и попълните документите и ще се погрижат за всички етапи на процеса вместо вас. Такива услуги са платени, но спестяват много време. Основното предимство на професионалната помощ е, че не се налага да правите нищо сами? Знанията и компетенциите на специалистите помагат за възстановяване на максимална сума пари.

Какво ще стане, ако не мога да набавя всички необходими документи?

Липсата на документи е най-честият фактор за забавяне на процеса. Ако всички необходими документи за възстановяване на данъци, не са били събрани, може да имате нужда от помощ от специалист. Всичко, което трябва да направите, е да имате информация за бившия си работодател, да посочите контакти и приблизителния период, през който сте работили. Когато се свързвате с професионалисти, не забравяйте да предоставите копия на вашите документи за самоличност.

От какво зависи сумата, която ще получа?

Това е може би другият най-често задаван въпрос относно възстановяването на данъци. Възстановената сума зависи от няколко различни и често много индивидуални фактора. Като отработеният период, размерът на платените данъци, както и вашият доход. Колкото по-дълго сте работили в Германия и колкото по-висок е доходът ви, толкова по-голяма е сумата, която може да бъде възстановена. Може да се повлияе и от семейното положение.

Как да получа детски надбавки?

За разлика от връщането на данъци, детските надбавки в Германия се изплащат само за предходните 6 месеца и текущия месец след подаването на молбата. Въпреки това се предлагат обезщетения за деца под 25-годишна възраст, ако учат и не работят никъде. Получените суми зависят от броя на децата. Ако отглеждате 1-2 деца, можете да получите 219 евро на месец за всяко дете, 225 евро за трето и 250 евро на месец за четвърто. Въпреки това, за получаването на детски надбавки са необходими повече документи, отколкото възстановяване на данъци.

Ето и списък с необходимите документи:

− последните 6 фиша за заплата;

− оригинала на сертификат "ARBEITGEBERBESCHEINIGUNG";

− копие на трудовия договор в Германия;

− копие на договора за наем в Германия (ако нямате последните два документа, процесът може да отнеме повече време);

− копия на удостоверения за регистрация и дерегистрация в Германия;

− копия от документите за самоличност на двамата родители;

− преведено копие на свидетелството за брак;

− преведени копия на актове за раждане на деца;

− копия от документи за самоличност на децата, ако имат такива;

− ако децата са на възраст 18-25 години, се изисква и удостоверение за училищно или университетско образование.

Детски надбавки могат да получат само работещите в Германия. Ако вече не работите в страната, имате възможност за възстановяване на данъци.

Вярно ли е, че след като си върна данъците от Германия, вече няма да мога да се върна да работя в там?

Не е вярно! Възстановяването на данъци от Германия, както и от много други страни, е легитимен процес, определен от държавните органи, който по никакъв начин не ограничава възможността на лицето да се върне на работа в тази страна. Дори след възстановяване на данъци от чужбина, можете спокойно да се върнете отново на работа в същата държава.

Всеки, който е работил известно време в Германия, може да си върне данъците. Тези, които знаят добре езика и не се свенят да попълват документи, могат да го направят сами. Въпреки това, тези, на които не им достига време или не са сигурни в избора си, имат възможност да се обърнат към сертифицирани специалисти по възстановяване на данъци, което ще спести не само време, но и енергия и емоции.