Ето петимата чужденци, изпращали военно оборудване на "Вагнер"

Готвят постоянен арест за Василий, Евгений, Дзмитри, Яни и Романос

Общество
15:17 - 11 Октомври 2023
5202
Ето петимата чужденци, изпращали военно оборудване на "Вагнер"

Петимата чужденци, обвинени в незаконния износ на стоки с възможна двойна употреба за елитните руски спецчасти, воюващи в Украйна, бяха доведени под засилена охрана в Окръжния съд в Пловдив. 

Прокуратурата иска Василий Улянов, Евгений Улянов, Дзмитри Дзмитриу, Яни Йешили, Романос Ветридис да останат в ареста и заседанието по мерките им за неотклонение започва след половин час, защото защитата им поиска време да се запознае с материалите.

На 9 октомври са били задържани 12 души, на тези петима от тях вече са повдигнати обвинения - за участие в организирана престъпна група и за износ на изделия и технологии с двойна употреба.

Според прокуратурата печалбата на организирана престъпна група е за над 4 млн. лв. “Един от организаторите е регистрирал търговско дружество в Пловдив. То е закупувало различни по вид стоки с двойна употреба на обща стойност около 4 милиона лева - оптични прицели, балистични измерватели, авиационни радиостанции и др., които складирали в жилищен имот, препакетирали и подготвяли за износ от Република България през аерогара София с крайна дестинация Руската федерация”, обясни вчера в Пловдив зам.-главният прокурор Мария Павлова.

Според шефа на ДАНС Пламен Тончев изделията не са били предназначени за редовната руска армия, а за части като елитните войски, 26-и отряд със специално предназначение, по-известен като Росгвардия, военноморската пехота, ГРУ, ЧВК “Вагнер”, "Ахмат" и др.