Ето при какви условия БСП ще подкрепи втория мандат

Изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров каза, че виждането на социалистите е за надпартийно, експертно, срочно и програмно правителство, но с третия мандат

Топ
19:15 - 13 Юли 2024
3788
Ето при какви условия БСП ще подкрепи втория мандат

От БСП биха преговаряли за подкрепа на втория мандат, ако се говори за надпартиен, срочен кабинет по приоритети. Ако Николай Денков отиде да го вземе, разговорът с БСП ще приключи. Това заяви изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров по НОВА.

„Първо да видим в кого ще отиде вторият мандат. С тази скорост, с която се роят партиите в НС, може да осъмнем с нова хипотеза. Докато не стигне мандатът в конкретен мандатоносител, всичко е в сферата на предположенията и хипотезите”, подчерта Зафиров. 

Роенето на партиите обаче, по думите му, било показателно за състоянието, в което е парламентът и възможността да излъчи правителство.

Виждането на БСП е за надпартийно, експертно, срочно и програмно правителство, но с третия мандат.

„Каква е разликата между втория и третия мандатоносител? Искаме да видим по-различен манталитет на мандатоносителя. Поради ниската избирателната активност и тоталната делегитимация на партиите в този парламент е трудно да говорим за победители. Трябва партийните интереси да са на втори план”, каза Зафиров.  

Той подчерта, че за да се стигне до подкрепа за втория мандат, първо трябва да се преговаря, а за това от БСП трябва да получат мандат за преговори от Националния съвет.

„Имаме готовност да го свикаме, при покана. Ако видим, че се говори за надпартиен, национално отговорен, срочен, по приоритети кабинет, с голяма доза увереност смятам, че нашият Национален съвет би ни дал мандат за преговори”, каза Зафиров.

По думите му приоритетите на държавата трябва да са справяне с демографската криза, икономическите въпроси, здравеопазването.

Съдът заличи Нинова като председател на БСП, не вписа Зафиров на поста

„ПП-ДБ да ни говорят за службите е претенциозно и фиксация. Да видим първо това, което ни обединява, а не разединява, и тогава да си поставяме конкретните инструменти, с които да стигнем до тях”, каза Зафиров.

Той коментира и дали БСП ще подкрепи втория мандат, ако същото направят и от ГЕРБ.

„Тук проблемът не е ГЕРБ, а моделът „ГЕРБ”. Ако ние получим гаранции, че това правителство няма да пресъздава модела „ГЕРБ”, въпросът за това, кой точно го подкрепя не е от такова голямо значение”, каза Зафиров.

Той продължи, че ако Николай Денков отиде да вземе втория мандат, „разговорът е приключен”. „Това повтаря едно към едно поведението на ГЕРБ, които излъчиха Росен Желязков – човек пряко свързан с ГЕРБ”. „Кандидатът за министър-председател трябва да е равно отдалечен от всички политически партии. Може да се намерят такива хора. Ние имаме дори идеи за такива хора”, каза Зафиров.

Той отхвърли обвиненията на Корнелия Нинова, че в момента нито един документ, който той подписва, не е законен. „Това показва, че нейната юридическа експертиза куца”, заяви Зафиров.

„Има решение на съда, има вписване в съда, съответно има представляващ партията и неговият подпис е легитимен. Всичко друго е опит за саботаж на партията, опит за саботаж на консолидацията в ляво”, каза Зафиров.