Ето прощалното писмо на швейцарец , арестуван у нас за тероризъм

Кевин Бахли бе задържан на ГКПП Капитан Андреево на 11 септември 2018 година

Крими
20:49 - 05 Юни 2019
2515
Ето прощалното писмо на швейцарец, арестуван у нас за тероризъм

“Отивам да воювам в Сирия в полза на невинните цивилни граждани там.” Това заявил швейцарецът Кевин Бахли при задържавнето му на ГКПП Капитан Андреево на 11 септември м.г. Той пътувал за град Идлиб, където по това време са останали последните военни сили на “Ислямска държава”, пише 24 часа.

Бахли е бил с пълно бойно снаряжение в джипа си - пистолет “Зиг Зауер” 9 мм, който му е даден от Швейцарската армия за съхранение, ловна пушка “Берета”, ловна карабина с оптика и бойни патрони, над 400 други боеприпаса, лък със стрели, 24 ножа, 3 броя мачете, 2 брадви, военна каска, бронежилетка, бинокъл, уред за нощно виждане, противогаз, маскировъчни бои, лекарства, одеяло, камера, лаптоп.

През 2018 г. швейцарецът започнал да търси информация в интернет за войната в Сирия и симпатизирал на терористите. Първо искал да замине като турист, но после решил да пътува сам. Изтеглил на лаптопа си подробно описан маршрут от родния си град Зур в Швейцария до Идлиб. Тръгнал през нощта на 9 срещу 10 септември 2018 г. Написал прощално писмо на баща си. Когато той го прочел, се обадил на службите за сигурност. Същия ден Бахли е обявен за международно издирване. По това време той вече се е настанил в столичен хотел. Арестуван е на 11 септември на ГКПП Капитан Андреево след проверка на документите му. Разследването срещу кандидат-терориста е приключило и започва днес в Специализирания наказателен съд.