Ето снимка на полицая, блъснат и „возен“ на капака на кола

Ще се иска най-тежка мярка - постоянно задържане под стража за 33-годишния престъпник

Новини
19:23 - 09 Октомври 2024
14008
Ето снимка на полицая, блъснат и „возен“ на капака на кола

Окръжна прокуратура в Плевен ще внесе искане до Окръжния съд за налагане на най-тежката мярка за неотклонение - "постоянно задържане под стража" спрямо 33-годишния мъж, който е блъснал с автомобила си полицай и е форсирал автомобила, докато униформеният е на предния капак на колата.

Джигитът е задържан за срок до 72 часа, стана известно на пресконференция на старши комисар Живко Ламбов, директор на Областната дирекция на МВР в Плевен, окръжния прокурор Владимир Николов и заместник-окръжния прокурор Дияна Илиева.

Случаят е от 7 октомври вечерта, когато, след получена информация, служител при Второ районно управление в Плевен е предприел действия за разкриване и предотвратяване на престъпна дейност по набиране на жени за развратни действия (трафик), осъществявана от мъж, водач на лек автомобил.

При установяване на мъжа, служителят на реда се е легитимирал и пристъпил към извършване на проверка. Полицаят е стоял пред автомобила, когато 33-годишният рязко потеглил и служителят се озовал на предния капак на автомобила. Шофьорът не спрял, продължил да управлява с висока скорост по улиците на Плевен. След над един километър, на ул. "Г. М. Димитров", полицаят е паднал от предния капак върху пътното платно.  

Към момента 33-годишният е с повдигнато обвинение за това, че при управление на моторно превозно средство е нарушил правилата за движение и умишлено е причинил средна телесна повреда на полицейски служител. 

В хода на разследването е установено, че обвиняемият е държал незаконно огнестрелно оръжие – пушка, тип помпа, каза прокурор Николов. Оръжието е иззето, предстои да бъдат изготвени балистична и ДНК експертиза, допълни той.

Окръжният прокурор добави, че се работи и по събиране на доказателства за участие на обвиняемия в трафик на жени с цел проституция в Германия. "Тази нагла престъпна дейност не се ограничава до едно деяние. Тук е съвкупност от такива, отличава се с изключителна агресия и безпринципно неспазване на всякакви норми, липса на всякакъв респект към държавността", коментира прокурор Николов. 

Мъжът е осъждан многократно за различни престъпления, по част от тях е реабилитиран. Той е от криминалния контингент, с лоши характеристични данни, стана известно още на пресконференцията. 

Пострадалият полицай се възстановява в лечебно заведение. Той е в полицията от 12 години, преди това е бил служител на Министерството на отбраната, награждаван е, каза старши комисар Ламбов. 

На място полицейският служител установил, че криминално проявеният мъж стои до автомобила си, който бил със запален двигател и очаквал да му бъде доведено ново момиче за трафикиране към Германия.

Инспекторът се легитимирал пред заподозрения и предприел действия за проверка, но мъжът не се подчинил, качил се в работещото превозно средство и се опитал да потегли.

За да предотврати бягството, полицаят препречил пътя на колата и се задържал за предния ѝ капак. Въпреки това водачът ускорил и извършил поредица от опасни и резки маневри, които след около километър и половина дали резултат и полицаят паднал на пътното плътно.