Ето я декларацията на Плевнелиев и Паси за бъдещото управление

Пълна подкрепа за Украйна и "не" на президентска република, зоват двамата бивши президент и външен министър

Политика
14:55 - 24 Октомври 2022
4982
Ето я декларацията на Плевнелиев и Паси за бъдещото управление

Тандемът за преговори Росен Плевнелиев - Соломон Паси, излезе с декларация за основните приоритети, около които бъдещото управление трябва да се обедини и приеме. А тя ще бъде внесена в Народното събрание и се очаква да бъде разгледана от парламентарните групи още утре. Междувременно Плевнелиев остро възропта срещу ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, организиран от предишната власт в лицето на Кирил Петков. 

Основните акценти в декларацията са следните:

Внасянето на законопроекти за реформи, подкрепа на ефективната борба с корупцията, пълна прозрачност на публичните договори и конкурси, бързо правоприлагане, както и подкрепа за правна реформа и обществено, широко обсъждане в идната половин година. 

Освен това се изразява и пълна подкрепа за присъединяването на България към Шенгенската зона и бърз курс към скоростно преовъоръжаване на армията.

Осъждане на агресията на Русия спрямо Украйна и анкесирането на украински територии също е заложено в декларацията. Тя препотвърждава и участието на България в решенията на ЕС и НАТО за защита на териотиралната цялост на Украйна. 

"Осъждаме исканията за промяна на конституционния модел с цел въвеждане на президентска република, тъй като това може да доведе до авторитаризъм, хората разчитат на работещи институции, хаосът може да роди хаос",  се казва още в декларацията - като контра на искането на Слави Трифонов.