Ето я femme fatale* в кабинета "Донев" (СНИМКИ)

Известната адвокатка Катерина Граматикова стана вице на военния министър - той я взе от Гроздан Караджов

Политика
14:50 - 03 Август 2022
21281
Ето я femme fatale* в кабинета "Донев" (СНИМКИ)

Има такъв народ на Слави Трифонов се оказа не с 1, а с цели две попълнения в новия служебен кабинет на Румен Радев, при това в ключовия в момента отбранителен ресор. Както вчера стана ясно, в кабинета на военния министър Димитър Стоянов (досегашен главсек на "Дондуков" 2 - б.р.) освен досегашната шефка на Външно Теодора Генчовска, която му стана вице, той е взел и втора подгласничка от Слави-Трифоновата формация. 

Това е изкусителката Катерина Граматикова - шеф на политическия кабинет на бившия вече регионален министър Гроздан Караджов (който бе от квотата на ИТН в кабинета на Кирил Петков - б.р.) от избирането му в края на миналата година до сдаването на властта вчера. 

Красавицата е адвокатка. Завършила е Юридисческия факултет на Алма матер през 2002 г. През 2008 г. специализира Общностно право на конкуренцията към King’s College, Лондон и Корпоративно право на Съединените щати и Международно регулиране на търговията към Бостънски университет, филиал Лондон.

Професионалното си развитие започва като експерт в Комисия за защита на конкуренцията, дирекция „Антитръст“, след което през 2007 г. се присъединява към екипа на известно адвокатско дружество. Специализира в областта на конкурентното право, обществени поръчки, енергетика и възобновяеми енергийни източници, корпоративно право и капиталови пазари.

Председател е на Националния комитет на Международния съюз на адвокатите за България (Union Internationale des Avocats (UIA)) и от 201 2г. до 2015 г. е лектор в Центъра за обучение на адвокати "Кръстьо Цончев" към ВАС, като провежда обучения на теми, касаещи прилагането на Закона за обществените поръчки.

Катерина Граматикова участва в подготовката и провеждането на редица семинари с международно участие на територията на България, организирани от Международния съюз на адвокатите съвместно с Висшия адвокатски съвет и Софийска адвокатска колегия. Като лектор е участвала на няколко международни форума. 

Из политическите среди се говори, че Граматикова се е сдобила с апетитния пост на зам.-министър именно покрай Гроздан Караджов, който я лансирал пред тандема Румен Радев - Димитър Стоянов още преди няколко месеца с декларация, че тя е отличен експерт, особено в областта на обществените поръчки.

Със съпруга й пък били близки семейни приятели с фамилията на Караджов, а познанството им било дългогодишно. 

*Фатална жена (от френски език - б.р.)