Ето я годеницата на Левски

Топ
10:55 - 19 Февруари 2022
9634
Ето я годеницата на Левски

Жителите на малкото село Свежен, свито в сърцето на Средна гора, и до ден днешен пазят най-топли спомени за Апостола и предават от уста на уста легендата за една любовна история.

В една от къщите тук преди 150 години Левски се сгодил с местната девойка Гена Бонина. Една от легендите гласи, че са се видели и са се харесали. Имало хоро на мегдана. Това разказа историкът Иво Тавитян пред Нова тв.

Местните разказват, че Левски слязъл от Балкана в селото преоблечен като овчар и директно се насочил към къщата на чорбаджи Вълко – тогавашният кмет, за да му продаде стадото си.

„По време на разговора Левски казва „Мястото е хубаво и аз съм сам ерген. Имате ли някое момиче, което да е като за мен?”. Чорбаджи Вълко казал, че има. Това била Гена Бонина - младо, хубаво, работливо момиче. Те са отишли в къщата й, видели са се и се разбрали за годежа”, каза Тавитян.

Годежът на Левски се оказва фиктивен. Това разкрива писмо, открито в личните архиви на Захари Стоянов. Венчавка не е имало, нито гости. Романтичната история траела не повече от един ден, защото годежът е бил за заблуда на турците. Посещението на Левски в Свежен е било с друга цел.

„Събиране на пари и закупуване на оръжие. Не е имало нищо любовно, нищо романтично в целия годеж”, поясни историкът.

И до днес в Свежен се пази къщата, в която често Левски е отсядал. След обесването на Апостола, Гена Бонина е преследвана от турците, а след Освобождението кандидатства за народна пенсия като негова законна годеница.