Ето я най-младата жертва на коронавируса (16 г.)

"Жюли имаше само кашлица... Никой не очакваше тя да си отиде", плаче майка й Сабин

Новини
18:47 - 28 Март 2020
6755
Ето я най-младата жертва на коронавируса (16 г.)

Най-младата жертва на коронавируса в Европа е от Франция. Тя се казва Жюли и беше само на 16 години. Никой не очакваше, че ще си отиде от коронавируса, но ето, че се случи, описва тъжната й съдба френския в. "Паризиен". Момичето издъхна в сряда срещу четвъртък през нощта в парижката болница "Некер".

"Жюли имаше само средно силна кашлица, споделя майка й Сабин. - Първо я хоспитализираха, а след това дойде обаждане посреднощ: "Елате бързо!", разказва през сълзи опечалената родителка.

"Трябва да спрем да вярваме, че това засяга само възрастните хора. Никой не е непобедим срещу този мутирал вирус", въздиша по-голямата й сестра Манон по телефона. Тя е под карантина у дома заедно с майката на момичетата, разказва в. "Паризиен".

"Жюли имаше само лека кашлица миналата седмица. Беше сравнително добре. Влоши се този уикенд със слуз и в понеделник отидохме да я види личният лекар". Именно той й поставя диагнозата "дихателна недостатъчност". Преди това момичето не е имало заболявания, казва още сестра й.

Според директора на националната здравна служба на Франция, проф. Жером Саломон, тази информация е "важна, тъй като тежките форми при младите хора са изключително редки". Но проф. Риу обяснява, че дори и ако за най-младите има много малък риск, то с увеличаването на заразеното население се увеличава и броят на много по-младите пациенти.

Френските здравни власти съобщиха за 299 нови смъртни случая от коронавирус вчера, предаде Ройтерс. Това е най-големият брой починали за един ден от началото на епидемията във Франция. Общият брой на починалите от коронавирус във Франция е 1998 души. Френското правителство реши да удължи срока на националната карантина до 15 април. Представители на френските власти предупредиха, че в болниците в района на Париж може вече да няма места до 48 часа.

"В края на тези първи десет дни на карантина е ясно, че сме само в началото на епидемичната вълна", заяви френският премиер Едуар Филип.

Президентът на Франция Еманюел Макрон обяви национална карантина на 17 март, която да помогне за ограничаване на разпространението на коронавируса, припомня Ройтерс.

Френските лекари заявиха, че се готвят за нова вълна от случаи на заразяване с вируса следващата седмица, след като правителството произведе местни избори и хиляди хора се събраха на групи по паркове и улици преди да бъдат поставени под домашна карантина. В столицата Париж и нейните предградия са регистрирани около една четвърт от 29-те хиляди потвърдени случаи на коронавирус във френските болници, като около 1300 пациенти се намират в тежко състояние.