Ето я най-старата котка в България

Мишо е на 20 години, дълголетието му се дължи на кастрация

Куриози
16:09 - 10 Юли 2020
1368
Ето я най-старата котка в България

20-годишният котарак Мишо спечели първия по рода си конкурс, търсещ най-дълголетната котка в България. Организаторите на надпреварата от известната марка котешка храна "Пюрина" о избраха след финален преглед на кандидатурите на трима участници, навършили 20 години, съобразявайки се не само с възрастовия критерий, но и с възможността на участника да предостави достоверни данни за своите години.

Котаракът Мишо успя да се пребори с други 150 претендента за наградата и ще получи парти по случай рождения си ден, както и безплатна храна за неограничен период от време. Организаторите нарушиха регламента и вместо 100 предвидени допълнителни награди, ще дадат подарък на всички котки, включили се в надпреварата - 1,5 кг. храна Pи ваучер за профилактичен преглед, които могат да получат в най-близката клиника.

Отвъд забавния елемент, инициативата целеше да докаже, че кастрираните котки живеят по-дълго, тъй като кастрацията е най-добрата превенция на редица заболявания при котките. Котаракът Мишо също се оказа кастриран. Собствениците му са взели това решение, за да намалят тревожността му, а също и маркирането на територията у дома. За участие в конкурса те предоставиха неговия паспорт с всички профилактични прегледи и имунизации като доказателство не само за годините, но и за доброто му здравословно състояние.

Оказа се, че 80% от всички участващи в конкурса котки, са били кастрирани. По регламент в надпреварата имаха възможност да се включат само котки над 10-годишна възраст.