Ето я програмата на Кирил и Асен

Ръст на заплати и пенсии, модерна армия, повече ченгета при хората и прозрачност в службите искат да постигнат в ПП

Политика
17:00 - 16 Септември 2022
5457
Ето я програмата на Кирил и Асен

"Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев публикува цялата управленска програма, която иска да изпълни, ако отново бъде избрана във властта и успее да състави кабинет.

В топ приоритетите на двамата икономисти са заложени увеличения на пенсиите, данъчни облекчения за младите семейства и децата, минимална работна заплата от 860 лева до края на 2023 г., промяна в системата на ТЕЛК и намаляване на бюрокрацията при получаването на социални помощи. 

"Тези мерки, паралелно със спирането на рекета върху бизнеса, ще подкрепят нормалното развитие на частния сектор в България и ръста на доходите на работещите българи. А за справяне с ценовия шок в енергетиката, ПП ще внесе предложение за пряка финансова подкрепа – чрез компенсации за бизнеса и фиксирана ниска цена на електроенергията и природния газ за потребителите.

За да гарантира, че българите винаги ще ползват енергия на най-ниските възможни цени, ПП поставя приоритет върху експлоатацията на довършената от кабинета Петков газова връзка с Гърция, сътрудничеството с всички потенциални доставчици на природен газ, запазване на енергийния комплекс Марица-Изток и развитие на собствени енергоизточници", уточняват от партията. 

Остава приоритет и реформата на КПКОНПИ. Във фокуса на програмата на „Продължаваме промяната“ са още устойчиво земеделие за качествена българска храна, развити региони, справедливи и стабилни държавни финанси, защитено и сигурно общество, ефективно и прозрачно управление, опазване на българската култура и медийна свобода, чиста природа, активна младеж и спорт за всички, модерна и професионална отбрана и достойна и независима България в Европа и пред света.

Отстраняването на главния прокурор Иван Гешев остава на дневен ред за "Промяната", както и цялостна реформа на съдебната система. 

По отношение на службите Кирил Петков и Асен Василев искат промяна така, че изискванията и регламентите за подбор на кадри да станат публични, както и да се внедрят системи за постоянна проверка за лоялност. Настояват и да се разположат повече полицейски служители в населените места с цел превенция на битовата престъпност. Особен фокус е сложен върху работата за пътната безопасност. 

ПП искат да внедрят още обучение по гражданско право в училищата, а наред с това и да внесат нов Закон за доброволчеството. 

По отношение на медиите пък предлагат пълна прозрачност на финансирането, както и отговорност за главните редактори в печата. 

Армията също намира своето място в програмата - като от ПП искат да се работи приоритети по некомплекта и модернизацията й. 

Във външната политика на Петков и Василев промени и изненади няма - ще се борят България да стане регионален лидер, настояват да запази евроатлантическата си насоченост и да засили комуникацията с диаспората зад граница. Отпадането на визите за САЩ също е сред изброените от тях приоритети. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев