Ето защо бе изрината КЗП, говори министърът

Куриози
13:01 - 20 Септември 2022
3106
Ето защо бе изрината КЗП, говори министърът

Причините за смяна на ръководството на Комисията за защита на потребителите (КЗП) са много, но първо ще започна с административните - образованието на председателя на комисията (Георги Френкев, б.ред.) не отговаря на изискванията за заемане на този пост.

Това беше категорично установено от органите, заяви пред журналисти служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов, попитан защо служебното правителство е сменило ръководството на Комисията за защита на потребителите.

За решението на кабинета съобщиха вече освободените членове на КЗП. Според изпратени от тях снимки на документи до БТА, то е било взето вчера.

Никола Стоянов допълни, че същевременно докладът, който е внесен тогава за избор на нови членове на комисията, не е бил съгласуван с Министерството на икономиката от всички служители, с които трябва надолу по веригата, а директно е внесен от министър. Това не отговаря на законовата процедура като цяло, този акт е бил незаконосъобразен, каза той.

По-важното за нас, още от първия ден и е нормална практика, когато пристигне сигнал за КЗП в Министерството на икономиката, го пращаме автоматично, даже не е минал през мен, това не го решава министърът, обясни Никола Стоянов.

"На първия сигнал, който препратихме, след моето встъпване в длъжност, те веднага реагираха с пресконференция, която бих нарекъл по-скоро политическа.

На нея казаха, че им забраняват да правят проверки, още оттогава това ръководство постави нещата така, че няма да работят с Министерството на икономиката, за тях министър е все още предишният министър", коментира Стоянов.

Той съобщи, че е получил сигнали, че на мястото на експерти с дългогодишен опит, които са уволнявани, са назначавани масово хора, които категорично не отговарят на условията за заеманата позиция.

Те даже са го знаели това и са назначавали хора на шест часа, на четири часа, за да заобиколят изискванията. Получих сигнали и за назначавано лице с тежко криминално минало в една от регионалните им структури.

Очаквам от новото ръководство в най-кратки срокове доклад точно по тези теми. Масово получихме много сигнали от граждани, от бивши служители, че незаконосъобразно са уволнявани, това е една масова чистка - за заменяне на експерти с политически калинки, заяви служебният министър на икономиката.   

По повод на темата за райския газ министър Стоянов посочи, че се е оказала само политически пиар, защото два закона казват кой има право да проверява химически елементи - това са здравните органи - РЗИ. Очакваме доклад от КЗП каква част от бюджета си са изхарчили за проверки, които не са довели до нищо. Те нямат право да санкционират, обясни министър Никола Стоянов.

Той коментира темата за КЗП пред журналисти на конференция по проекта "Дуално обучение в България" /GODUAL/.