Ето защо Кацаров не се плаши от ръста на ковидясалите

Не всеки позитивен щял да се разболее, обяснява МЗ

Здраве
12:07 - 13 Август 2021
5655
Ето защо Кацаров не се плаши от ръста на ковидясалите

Министерството на здравеопазването на Стойчо Кацаров излезе със становище, без да се позовава на медицинска литература, че не всеки позитивен за наличието на SARS-CoV-2 вируса ще се разболее и обясни, че и ваксинирани, и преболедували разнасят заразата, с което си навлече десетки "ядосани" фейсбук коментари. 

"Не всеки, който се зарази с вируса COVID-19, ще се разболее. Това зависи от безброй фактори, на първо място - от състоянието и реактивността на имунната система. Голямо влияние оказват и общото състояние на организма, наличието на съпътстващи заболявания, възрастта, условията на живот и труд, климатичните промени, количеството на попадналите вирусни частици и още много други", пишат от ведомството на Кацаров. Както е добре известно обаче асимптоматичните са изключително нисък процент от заразените и са предимно в детската възрастова група. 

"Хората, развили клинична картина на коронавирусната инфекция, след преболедуване създават хуморален и клетъчен имунитет, който според най-последните научни данни трае до 10-12 месеца, с най-различна интензивност в зависимост от по-горе посочените фактори. Но трябва да се знае, че преболедувалите също продължават да разпространяват инфекцията, независимо от създалия се имунитет", обясняват още от МЗ. 

Спазването на противоепидемичните мерки е много важно и с него трябва да се съобразяват както преболедувалите, така и всички други граждани, защото всеки един от тях може да бъде носител на вируса и да го разпространява. Това важи със същата сила и за ваксинираните лица. Трябва добре да се разбере, че ваксините предпазват от тежко протичане на заболяването, хоспитализация и загуба на живот, предупреждават от там. 

А междувременно констатираха, че до момента общо поставените дози от ваксините срещу COVID-19 в страната ни са 2 138 659.

Снимка: Агнес Методиева