€30 млн. евро в нов завод за брускети в Шумен

Планът е фабриката на "Фикосота" да заработи през 2025 г.

Новини
16:50 - 07 Септември 2023
12928
€30 млн. евро в нов завод за брускети в Шумен

"Фикосота фууд" на братята Красен и Жечко Кюркчиеви инвестира в Шумен 30 млн. евро в нов завод за брускети. Годишната производителност ще е 414 млн. пакета, което значи оборот от 400 млн. лв. Пекарната ще заработи в началото на 2025 г., амбицията е за световен бранд.

Братята Жечко и Красен Кюркчиеви управляват производствен бизнес с годишни приходи почти 600 млн. лв. Всеки от тях си има фокус - Жечко Кюркчиев развива уредите "Теси", а Красен Кюркчиев - храните и битовата химия на "Фикосота". Приликата е, че регулярно всяко от двете направления на групата се разширява с нова фабрика.

След като "Теси" през юни обяви пореден завод (50 млн. лв. в предприятие за термодинамични бойлери), сега Красен Кюркчиев съобщи за "Капитал" за строителство на ново предприятие за 30 млн. евро. Пак в Шумен.

Новата мощност ще е за Bruschette Maretti ("Брускети Марети"). В резултат двадесет години след старта на производството на продукта - през 2025 - в града ще заработи нов завод за брускети на "Фикосота фууд" - собственост на Кюркчиеви. Инвестицията идва, след като само преди две години компанията построи специална фабрика и за вафлите My Motto.

Брускетите на фирмата явно са хит на външните пазари - по информация от "Фикосота" тази година продажбите им ще достигнат 100 млн. лв., а след натоварването на бъдещия завод годишният оборот от продукта ще е цели 400 млн. лв.

Изборът на Шумен не е случаен.

"Всички наши производствени бази са в Шумен. Имаме добре развита инфраструктура, градът е също добре развит по отношение на производствени предприятия и подпомагащи дейността компании като логистика, индустриален сервиз и т.н. Градската администрация също подхожда с разбиране и улеснява, доколкото може, развитието на нови производствени предприятия", уточни Красен Кюркчиев.

Върху близо 15 000 квадратни метра РЗП ще бъдат разположени производствени площи, логистичен център за готови продукти, склад за суровини и материали и административна част.

В компанията наричат бъдещия завод "Пекарна за брускети" или "Голямата пекарна".

"Това е така, защото целият процес по приготвянето е като в занаятчийска пекарна - от приемането на суровини и материали като брашното, през изпичането на багетата, последващо овкусяване и опаковането на брускетите до автоматичното им складиране в логистичната база. За да си представите мащаба - само за доставката на тавите за франзелите са нужни цели 16 контейнера", коментира за "Капитал" Красен Кюркчиев.

Новата сграда ще се казва L'Alto (от италиански "Високото") заради височината й - 25 метра. Тя ще е най-високата производствена сграда на "Фикосота" досега, уточни инвеститорът.

Предвижда се новият завод да работи на непрекъснат цикъл 24/7. Очакваната дневна производителност е 84 тона готова продукция, или 1.2 млн. пакета Bruschette Maretti (550 палета). Годишната производителност е 29 000 тона готов продукт, или 414 млн. пакета, които изискват 192 хил. палета, съобщават от компанията.