€3000 за квадрат в "Охридско езеро"

Пловдивска строителна компания е получила разрешение да построи 12 сгради до столичния парк "Възраждане"

Новини
19:00 - 17 Август 2023
7924
€3000 за квадрат в "Охридско езеро"

Пореден жилищен комплекс предстои да бъде изграден в центъра на София. Този път говорим за 12 сгради с височина между до 17 етажа. Вече има качени обяви за апартаменти от бъдещия комплекс. Цената за квадратен метър започва от 1428 евро и достигат 2898 евро.

Огромният комплекс е планиран в ж.к. „Сердика“, в непосредствена близост до парк „Възраждане“. Главният архитект Здравко Здравков вече е издал разрешението за строителство.

То включва „комплекс от многофамилни жилищни сгради, магазини, ресторант и подземен гараж“ в имот, намиращ се на ул. „Охридско езеро“ №3 в район „Възраждане“ на територията на ж.к. „Сердика“.

Документът е издаден през юли и е влязъл в сила в края на същия месец. Теренът се намира срещу училище „Васил Друмев“ и е на около 500 метра от парк „Възраждане“ и на още толкова от Руски паметник.
Частният имот е с площ 27 дка. В момента на него са разположени ниски сгради, наподобяващи халета, които очевидно ще бъдат премахнати.

Разрешението за строеж е издадено на дружество „Охридско езеро парк“ - компанията е създадена е през 2008 г. с името „Айс Лайн София“. През 2021 г. е преименувана на „Охридско езеро парк“ и е дъщерно дружество на пловдивската строителна компания „Хъс Инвест“, която вече има и друг жилищен комплекс в София – в района на Зоологическата градина. Крайни собственици на компанията са Александър Христов Асенов и Иван Христов Асенов.

В новия комплекс, който наподобява малък квартал, ще има общо 881 апартамента с една до четири спални всеки.

Застроената площ ще е около 9.3 дка, а общата разгъната жилищна площ – над 87 000 кв. м и близо 112 000 кв. м със сутеренната част. В „Охридско езеро“ ще има 9 магазина и ресторант, а също 982 паркоместа и гаражи. Инвеститорът обещава да изгради и детска площадка в бъдещия затворен комплекс.