Ева Майдел с критики към „Фейсбук“ за модерирането на съдържанието в България

Българският евродепутат ще организира срещи с високопоставени представители на Мета, за да обсъди проблема

Новини
13:10 - 27 Май 2022
1898
Ева Майдел с критики към „Фейсбук“ за модерирането на съдържанието в България

Българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) изпрати писмо до Фейсбук, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ. В писмото си тя призовава компанията да се ангажира с по-качествено модериране на съдържанието.

„Намираме се в информационна война. Постоянните атаки с дезинформация вредят на обществото, като подкопават доверието в демокрацията. Това намалява способността на институциите да реагират независимо и категорично на зловредно влияние от трети страни, тъй като обществото е достигнало ниво на недоверие и страх, които парализират властите. Затова отговорността на онлайн платформите, от които Фейсбук е с най-голямо влияние в обществото, е от изключителна важност за борбата с дезинформация и защитата на истината и свободата на изразяване“, пише българският европдепутат Ева Майдел в писмо до Мета, собственик на Фейсбук.

Майдел споделя с американската компания примери за блокирани профили на утвърдени публични фигури като Николай Слатински и Огнян Минчев,

които изразяват мнение срещу руската инвазия в Украйна, както и петиция, подписана от над 2000 българи и входирана в Комисията за петиции на Европейския парламент.

Майдел споделя, че намира невъзможността на Фейсбук да модерира обективно и в интерес на истината съдържанието си на български за голям проблем. По въпроса с предоставянето на военна помощ на Украйна, България станаха пленник на шумно малцинство, което с фалшиви новини и манипулации в социалните медии успя да забави и неутрализира голямото мнозинство в парламента за истинска помощ към защитаващата се от агресия Украйна.

Така системата за модериране на съдържание на Фейсбук на практика обслужи интереса на агресора от Кремъл, пише още евродепутата.

Тя подчерта, че същевременно много уважавани и авторитетни гласове биват блокирани, защото са организирано масово докладвани от профили с различен интерес, отново съвпадащ с този на руското правителство.

Българският евродепутат ще организира срещи с високопоставени представители на Мета и Фейсбук, за да обсъди проблема и призове за намиране на решение.