Евакуираха близо половин милион души в Китай заради тайфуна „Яги”

По-рано тази седмица бурята уби най-малко 13 души във Филипините

Актуални новини
12:08 - 06 Септември 2024
750
Евакуираха близо половин милион души в Китай заради тайфуна „Яги”

Китайските власти евакуираха повече от 400 000 души на остров Хайнан преди да бъде връхлетян от супертайфуна „Яги”. Десетки хиляди са подготвени да търсят убежище в съседен Виетнам. Очертава се това да бъде най-силната буря, връхлетяла региона от повече от десетилетие.



По-рано тази седмица „Яги”уби най-малко 13 души във Филипините, когато все още беше класифициран като тропическа буря, предизвиквайки наводнения и свлачища в главния остров на страната Лусон преди да се превърне в супертайфун в последните няколко дни.

Очаква се бурята да достигне Китай по-късно на 6 септември, бреговете на Хайнан – популярна ваканционна дестинация – и съседната провинция Гуандун, предаде държавната агенция „Синхуа”, позовавайки се на местните власти.

На 5 септември Министерството на околната среда и водите повиши реакцията си за извънредни ситуации при наводнения и в двете провинции до третото най-високо ниво.

„Яги” вероятно ще бъде най-силният тайфун, ударил южното крайбрежие на Китай от 2014 г. насам, превръщайки работата по наводненията и превенцията в голямо предизвикателство. Южната китайска провинция Хайнан е преместила 419 367 жители към 11:30 ч. на 6 септември с доближаването на супертайфуна“, добави медията.

Със скорост на вятъра над 240 км/ч тайфунът „се равнява на ураган от категория 4“, според Данни за Земята на НАСА.

В Хонконг влязлото в сила предупреждение за тайфун беше понижено малко след проливните дъждове през нощта. Търгуването на фондовата борса в Хонконг беше спряно, а училищата затворени.

Властите съобщиха, че 5 души са били ранени в града заради времето, но щетите са били малки.

Южен Китай често е връхлитан през лятото и есента от тайфуни, които се формират в топлите океани на изток от Филипините и след това отиват на запад. Климатичните промени обаче направиха тропичните бури по-непредсказуеми, като същевременно повишават интензивността им. Това води до проливни дъждове и силни пориви, които причиняват внезапни наводнения и щети по крайбрежието.

След като премине през Китай, „Яги” ще се отправи към Виетнам и е на път да достигне северните и северно-централните региони около прочутия залив Халонг, включен в списъка на ЮНЕСКО, на 7 септември.

Десетки хиляди души ще бъдат евакуирани в по-безопасни райони в провинциите Хайфонг и Тай Бин на 5 септември.

„Това ще бъде най-силният тайфун (в Северен Виетнам) от 20 години насам“, заяви Фам Дък Луан, ръководител на органа за управление на дигите.

Повече от 457 000 военнослужещи са били мобилизирани от отдела за помощ и спасяване към Министерството на отбраната.

Длъжностните лица също така са наредили на 50 000 риболовни кораба, превозващи 220 000 души, да се подслонят.