Евакуираха хиляди хора в Полша заради 250-килограмова бомба

ЕС
13:42 - 11 Август 2023
2062
Евакуираха хиляди хора в Полша заради 250-килограмова бомба

Около 14 000 души бяха евакуирани в източния полски град Люблин, след като строителен работник откри голяма неизбухнала бомба, предаде Асошиейтед прес.

Полицията, военните и градският транспорт помагат за евакуацията, която е наложително да бъде направена, за да могат сапьорите от армията да приберат взривното устройство и да го откарат за обезвреждане, заяви говорител на общинските власти.

Пътищата в района са затворени за движение.

Общинските власти поясниха, че местните жители са в безопасност и се настаняват в училищни и други по-големи обществени сгради.

Дадени са им указания, преди да напуснат домовете си, да спрат газа, водата и електричеството, да затворят прозорците и вратите и да вземат със себе си личните си документи и лекарствата, които са им необходими.

Очаква се местните хора да могат да се приберат до ранния следобед.

Работници открили 250-килограмовата бомба на 10 август при изкопни работи в новостроящ се жилищен район.

Преди войната на това място е имало полски самолетостроителен завод и летище, които може да са станали мишена на бомбардировки по време на бойните действия. По време на окупацията от нацистка Германия в района е имало и затвор и трудов лагер.

В Полша продължават да се откриват редовно бомби от Втората световна война при изкопни работи, тъй като по време на войната територията ѝ е арена на ожесточени боеве.