Евала! Габриел получава по 28 000 лева помощи от Брюксел на месец

Те са част от благините, които се полагат на всички бивши еврокомисари, напуснали поста си

Свят
21:05 - 09 Август 2023
14974
Евала! Габриел получава по 28 000 лева помощи от Брюксел на месец

Вицепремиерката и евентуално следващ министър-председател на България Мария Габриел прибира по 28 хиляди лева месечно под формата на „помощи“ от Европейската комисия. Средствата са част от благините, които се полагат на всички бивши еврокомисари, напуснали поста си. 

Според официалната информация на сайта на ЕК става ясно, че „парите за адаптация“ се изплащат в срок от три години, считано от деня на напускане на длъжността. Тя представлява 65% от последната основна заплата на еврокомисаря.

Имуществената декларация на Мария Габриел, подадена към КПКОНПИ миналата година, показва, че тя е получавала възнаграждение в размер на 43 790 лева месечно, докато е изпълнявала функциите си на еврокомисар. 65% от тази сума се равняват почти на 28 хиляди лева.

44-годишната Габриел някой ден ще се радва на прилична пенсия. Правилникът на ЕК гласи, че бившите еврокомисари получават доживотна пенсия, равняваща се на от 4 до 70% от основното им възнаграждение по време на мандата. В най-лошия случай Мария след навършване на 65-годишна възраст ще получава близо 2 хиляди лева от Брюксел, а в най-добрия – до 30 хиляди лева на месец. Докато дойде време за пенсионирането ѝ обаче е твърде вероятно сумата да е нараснала в пъти.