Евелина Антонова, която стреля във фризьорски салон, била държана насила в изолатор

Срещу жената има повдигнати 4 обвинения

Топ
16:56 - 22 Декември 2023
2892
Евелина Антонова, която стреля във фризьорски салон, била държана насила в изолатор

"Не съм държала фризьорката под дулото на пистолета. Произведох изстрел пред ателието странично - в земята. Нямаше опасност. Опитвах се да склоня един от участниците в схема за имотна измама, от която съм потърпевша, да каже истината."

Това разказва 46-годишната Евелина Антонова, която преди 11 месеца вдигна на крак цялата полиция във Велико Търново. Тя нахлу въоръжена във фризьорско ателие на ул. "Симеон Велики", подгони фризьорката и после се барикадира в салона, като сама позвъни на 112.

След случката Антонова има повдигнати 4 обвинения, но все още срещу нея няма изготвен обвинителен акт. Била е 8 месеца под домашен арест.

Казва, че са опитвали да я затворят за 3-месечно принудително лечение в психиатрия, отнета й била личната карта и е държана 3 денонощия в изолатора на психоболницата в Церова кория, без близките да знаят.

За всички твърдения засипва прокуратурата с жалби. И в момента делото е изискано от ВКП за институционален контрол, съобщава "24 часа".

На 23 януари около 10 ч. Евелина нахлува със законно притежаван "Макаров" и 14 патрона в ателието и удря с оръжието по главата и гърба фризьорката Цецка, с която имат стара вражда.

Евелина и Цецка Тотева са насрещни страни по гражданско дело заради недвижим имот.

От години продължава сагата около парцела с паянтова къща и недостроена сграда в него. През 2019 г. Евелина Антонова купила 1/2 идеална част от имота с отлична локация във Велико Търново от чичото на сестрите Цецка Тотева и Недка Чиляшева.

"Съсобствениците не са полагали грижи за имота, в резултат на което беше обрасъл с растителност, беше превърнат в сметище. Те нямаха пари да го почистят и се договорихме аз да го извърша и след това да ми продадат останалите идеални части от сградата.

Докато чистя и влагам средства, те се договарят чрез симулирана сделка да продадат договорените помежду ни дялове. Става дума за измама за над 50 000 лв.", обяснява Евелина.

В схемата участвали адвокати и търновски нотариус, който издал нотариален акт с невярно съдържание за дарение, прикриващо покупко-продажба. Чрез този документ пък се възпроизвежда друг - за разпореждане с имуществото на Антонова, и накрая продажба на дялове на трето лице.

По нейни жалби до тогавашния правосъден министър Надежда Йорданова, омбудсмана и Камарата на нотариусите търновският нотариус е глобен с 1500 лв., а делото за делба вече е на трета съдебна инстанция. На заседанията Цецка твърди, че не са се договорили за цена с Евелина и затова са продали на строителен предприемач.

"Две години търсих начин законосъобразно да се проведе справедлив съдебен процес, но при тези факти и обстоятелства чувствах, че съм изправена пред Китайската стена", разказва 11 месеца след инцидента Антонова.  

С нахлуването си в салона смятала да склони Цецка да каже истината. Носела и документи, за да обясни какво се случва.

"Тя ме блъсна - избяга и излезе от фризьорския салон. След това аз оставих телефона, бях набрала 112. Извадих оръжието, заредих го, произведох изстрел в земята", спомня си Евелина.

"Стреля в краката ми и каза, че ще ме убие! Никой не е идвал в салона ми с пистолет да ме "склонява".

Как ще дойдеш с пистолет да склониш някого", опонира фризьорката. 

"Имаше дела - в съда няма как да излъжеш. Аз не съм такъв човек", защити се Тотева. Тя твърди, че Евелина не е искала да откупи нейните наследствени дялове.

"Ние сме ходили с адвокати, но тя не искаше да го купи", заяви Тотева. При нахлуването на Евелина в ателието тя успяла да се скрие във входа на жилищния блок. А нападателката се върнала в салона и се заключила вътре.

"Бях отведена на психиатър, който установи, че съм психично здрава в онзи момент", разказва Евелина с документи. След прегледа била конвоирана от двама полицаи в ареста в Горна Оряховица, където останала 24 часа.

На следващия ден не я върнали във Велико Търново, за да я освободят, а я откарали в психоболницата в Церова кория.

Евелина твърди, че с физическо насилие я въвели за преглед. Приемащият лекар я нарекъл "убиец", прибрал личната карта и заявил, че трябва 3 месеца да се лекува при тях.  

Затворили я в изолатор, а на 26 януари била конвоирана до съда в Търново по искане на шефката на Държавната психиатрична болница д-р Даниела Иванакова за 3-месечно принудително настаняване за извършване на стационарна психолого-психиатрична експертиза.

"Твърдяха, че съм била със суицидно разстройство в деня на приема. Въпреки първоначалното становище на прегледалия ме ден по-рано психиатър разследващият полицай е преценил, че трябва да бъда настанена в психиатрия.

В изолатора бях 3 денонощия, като ме принуждаваха да подпиша за 3-месечно лечение

По-късно бях освободена, защото лекарката сама оттеглила искането си", разказва Евелина.

Д-р Иванакова твърди, че не са накърнени гражданските права на настанената при тях пациентка.

"Като лечебно заведение сме изпълнили нещата, както съответните институции са ни наредили. Извършили сме експертизата относно психичното състояние на лицето. Преценили сме, че няма показания за хоспитализация и лицето е освободено", коментира лекарката.

Казва, че първоначално се е обърнала към съда, защото Антонова можело да не съдейства за изследването, но не срещнали проблем от нейна страна и не се наложило съдебно решение за принудително настаняване в стационара.

По жалба на Евелина лекарите вече са давали показания. Преписката засяга и противозаконни действия на полицейски служители, конвоирали я до Церова кория, но е приключена с отказ за образуване на досъдебно производство, потвърдено и от по-горна прокуратура.

Евелина Антонова е привлечена под отговорност за опит за принуда, опит за самоуправство, държане на законно притежаван пистолет, но използван в нарушение на разпоредби от закона за оръжията и боеприпасите и за хулиганство.

Наложена е мярка "домашен арест" за 8 месеца, а 11 месеца по-късно вместо делото да влезе в съда, на 21 ноември отново е привлечена като обвиняема.

"Има конкретизация на обвиненията, тъй като са събрани доказателства. Този период на конкретизация се дължи предимно на поведението на г-жа Антонова, тъй като тя постоянно пише жалби и даже в момента делото е във ВКП за институционален контрол", обясни забавянето говорителят на районната прокуратура Тотко Тотев.

Неспирните жалби водят до това, че делото се изисква за произнасяне от горните прокуратури и се забавя самото му приключване.

По редицата оплаквания на Евелина Антонова няма образувани досъдебни производства, уточни говорителят. А тя е категорична, че ще си търси правата и в Страсбург за неправомерни действия и бездействия на служители от МВР и съдействалите им медици.

Фризьорката Цецка ходи на психолог и казва, че се страхува, защото нахлулата в салона е на свобода.